Идва есента, а с нея и проблемите с косата - обикновено в преходните сезони тя е изтощена, отслабена и без тонус. Налага се да полагаме повече грижа за нея. А ето и нещата, които трябва да избягваме, ако искаме лъскава и здрава коса.

Грешка 1: Неправилен избор на шампоан

Много е важно грамотно да подберем шампоана. Типът коса е основният фактор при покупка на шампоан. Неправилно избраният продукт може да загрози косата.

 

2. Твърде често/рядко миене

Миенето зависи от особеностите на косата и типа на водата. Мазната коса се мие на 1-2 дни, а тънката по-рядко.

 

3. Неправилно нанасяне на шампоан

Грешка е да смятате, че ако сложите повече шампоан, косата ви ще е по-чиста. Количеството зависи от дължината на косата. С времето всеки се научава да подбира оптималното количество. Важно е обаче да разпеним шампоана преди да го нанесем. Самото втриване трябва да става с меки масажни движения, които се отразяват добре на корените.


4. Неправилна температура

Не мийте косата с много топла вода - това уврежна косъма и кара кожата на скалпа да произвежда повече себум. Водата трябва да е хладка или приятно топла.
 

5. Неправилно сушене

Най-често веднага след баня увиваме мократа коса в хавлиена кърпа - това е често срещана грешка. Грубият хавлиен плат уврежда косъма, който е по-уязвим, когато е мокър и освен това води после до наелектризиране. Далеч по-добре е след миене на косата да я увием в стара памучна фанелка.

 

6. "Дивашко" разресване

Никога не решете косата, докато е мокра. Първо я разделете с пръсти и най-добре почакайте, докато изсъхне. Ако няма как, използвайте едър гребен, като внимавате да не теглите.


7. Не прекалявайте с машата и сешоара

Честото използване на сешоар и маша изсушават косата и тя започва да се чупи лесно. Ако ви се налага да я моделирате често, вземете си термозащитен спрей.

8. Внимавайте за диетата

Лошата, небалансирана диета веднага се отразява на състоянието на косата. За добро здраве е важно да се приема калций и желязо, а също ненаситени мазнини и белтъчини.

9. Фризьорът моят приятел

Връхчетата трябва да се взимат горе-долу на всеки два месеца. По този начин освежавате косъма и го предпазвате от нацепване.

10. Не лягайте с разпуснати коси

Толкова сме свикнали от малки с филмчетата и илюстрациите на спящи красавици с разпуснати коси - само че така косата се роши и заплита в непирятни и трудни за разресване възли. Затова, ако косата ви е средна към дълга - най-добре вържете на хлабава опашка или сплетете на плитка.