8 причини

Вече свикнахме с критичните статии за нивото на родния туризъм. Липсата на стратегия и алчността доведоха дотам всичко да бъде залято с бетон и чалга и да привлича само средна ръка руснаци и пияни британци. Има обаче и чужденци, които не идват заради достъпните евтини удоволствия. Те гледат страната ни с други очи и оценяват красотата й по достойнство.
Според пътешественика Робърт Рийд, който многократно е посещавал България - тя е "next big thing". А ето ги и 8-те причини за това според Рийд, публикувани в сайта за пътуване G Adventures.

Tsarevets Fortress in Veliko Târnovo. Photo courtesy Gary Arndt.

 

1. Велико Търново

Рийд съветва онези, които са решили да посетят България, да започнта пътуването си от страта столица Велко Търново заради живописната й красота, съсредоточиено на история, културни и природни забележителности.

Plovdiv is a city made of seven hills.

2. Пловдив

Има ли нужда от реклама или аргументи? Пловдив просто е прекрасен град, в който има каво да се види, какво да се прави и какво да се хапне...

Look for a colourful party scene among the grey communist-era buildings in Sofia. Photo courtesy Luca M.

3. София не бихте сбъркали с Прага - казва авторът.  Естествено че му правят впечатление грозните панелни постройки от социалистическо време, но също и красотата на Витоша и историческите постройки. Разбира се, авторът е впечатлен от студентски град , определя го като "едно сюрреалистично място за парти". Също така той намира Женския пазар за едно от най-интересните и привлекателни места в Европа.

For the best wine, head to the town of Melnik. Photo courtesy Kleacheros K.

4. Виното

Авторът е вчепатлен от качеството и разнообразието на българско вино, както и от факта, че на много места се предлага вино, произведено на място или за конкретното заведение. Той отличава мавруда, както и мелнишкото вино.

The Kaleto Fortress in Belogradchik. Photo courtesy Gary Arndt.

5. Белоградчишките скали заемат своето място и впечатляват автора, който оприличава местността на пейзаж, излязъл от "Властелина на пръстените".

Get extraterrestrial at the one-time meeting hall of Buzludzha. Photo courtesy Athena L.

6. НЛО паметника на Бузлуджа

Няма как - паметникът на Бузлуджа - това футуристично произведение на монументалната архитектура привича вниманието. Ако искате да впечатлите някой чужденец и да му покажене нещо невиждано - заведете го на летящата чиния на Бузлуджа.

Rocking out to Primal Fear in Kavarna. Photo courtesy Sabin L.

7. Каварна градът на хеви метъла

Рийд е съгласен с нас, че Слънчев бряг е едно изгубено място, презастроено, пренаселено - изобщо всички му е прекалено. Той харесва историческата атмосфера на Несебър и Созопол, но е впечатлен от Каварна като резерват на хеви-метъла и от местните стенописи, изобразяващи музикантите от Скорпиънс и Юрая Хийп, изрисувани върху калканите на панелните блокове.

Try banitsa once and you'll be hooked. Photo courtesy Dock.

8. Баница

В България има два типа храна: българска храна и пица. Втората е толкова разпространена и обикновено така напоена с кетчуп, че практически също се е превърнала в национално ястие. Но закуската е само една: баница.
Не бива да си тръгвате от страната без да сте я опитали. Хапването на баница от амбалажна хартия с цигара в другата ръка (или пък пластмасова чашка еспресо) - незабравимо преживяване.