Не приемайте този текст като опит да ви откажем от месото.  Има обаче и други начини да приемате протеини, извън котлетите и бърканите яйца. Дневното количество протеини, които трябва да приемаме зависи от пола, възрастта, теглото и индивидуалните особености на всеки, но приблизително 15-20% от общия дневен прием на калории, трябва да е протеин.
А ето ги и обещаните в заглавието заместители на месото и яйцата.

ГРАХ
8 г протеин за 1 ч.ч.

Резултат с изображение за green pea

Попай моряка трябва да е объркал, защото грахът съдържа точно 8 пъти повече протеин в сравнение със спанака. Освен това в 1 ч.ч. има и почти 100% от препоръчителната дневна доза витамин С, което ще ни е от особена полза в предстоящите по-студени дни.

ЛЕЩА
26 г протеин в 100 г

Резултат с изображение за lentil

Със сто грама леща си набавяте протеин колкото от четири яйца – но освен това получавате и фибри, които ще подпомагнат функционирането на храносмилателната система, и ще ви държат сити по-дълго време. Освен в традиционните супи и яхнии, лещата е страхотна и като добавка към свежи салати (добавете към домати, зеленолистни зеленчуци, червени чушки, с няколко капки лимон и зехтин) или плънка за сърми (заменете ориза с леща).

ТИКВЕНИ СЕМКИ
8 г протеин в ½ ч.ч.

Резултат с изображение за pumpkin seed

Освен ботати на протеин, тиквените семки ще заредят организма с желязо, калий, фосфор, магнезий и имуностимулиращ цинк. Добавете ги към салати, кисело мляко или печива.

СУШЕНИ ДОМАТИ
6 г протеин в 1 ч.ч.

Резултат с изображение за dried tomatoes

В момента пресните домати са в пика си, но, уви, нищо не е вечно. За късмет сушените домати са отличен избор за студеното време, защото освен че ще ни набавят толкова полезния ликопен (антиоксидантът, който се грижи за сърцето и има способността да предпазва от рак). Сс 1 ч.ч. ще получим и 6 гр протеин, 7 гр фибри, ¾ от дневната доза калий (необходим за сърдечното здраве и възстановяването на клетките), 50% от необходимия за деня витамин С, плюс витамини А и К.

НАХУТ
11 г протеин в 1 ч.ч.

Резултат с изображение за chickpea

Може и да не мислите за скромния нахут като за суперхрана, но той си е точно това. Богат на протеин, хранителни вещества и разтворими фибри, нахутът освен всичко останало има способността да активира подтискащия апетита хормон холецистокинин. Гърците го добавят към салата с домати, прясно сирене и маслини,

КЕЙЛ
4 г протеин за 100 г

Резултат с изображение за kale

Има причина листното зеле, което доскоро е служело само за храна на добитъка, да е толкова популярно сред кулинарните сноби и хипстърите. Трудно ще намерите друг зеленчук с толкова високо съдържание на протеин, а освен това и бидейки част от семейство Кръстоцветни, получавате всички бонуси откъм високи хранителни стойности и превенция на рак. Ако въпреки всички здравословни ползи, суровият вкус не ви понася, запарете го за секунди или го пригответе на супа.