Най-вече със здравето си

Днес жеите не си стоят вкъщи, приготвяйки поне тристепенно меню за семейството. Махалото е тласнато в другата посока. Готвенето често отстъпва на бързото набиране на продукти, пестящи време и грижи: супа от пакетче, сос на прах, енергийно блокче, съдържащо всичко необходимо.

Истината е, че когато една храна не прилича на храна, то тя и не е храна.

Става въпрос за химия или преработени до неузнаваемост нутриенти, които са изгубили хранителната си стойност.
Невинаги имаме времето или желанието да приготвим нещо прясно за ядене, но преработената храна има своята цена. От foodpanda припомнят част от вредите за здравето, до които води неправилното хранене:

Преработените храни са "конструирани" на принципа "колкото повече, толкова повече" - голяма част от калориите им са празни, т.е.е не носят нищо полезно на тялото, затова пък го държат гладно и го карат да иска още и още. Нарича се омагьосан кръг, а ефектът му е  затлъстяване.

70% от храните, които консумираме развалят вътрешната ни екосистема.
Консумирайте повече пълнозърнести  продукти. Тук отново трябва да си отваряме очите - многозърнест не е синоним на пълнозърнест. Пълнозърнест означава, че при обработка е оставена обвивката на зърното, именно тя съдържа полезни вещества и фибри.

Не се доверявайте на етикета "обезмаслено". Най-често това означава, че за да се компенсират мазнините се добавя захар и други вредни вещества, за да може храната да добие някакъв вкус.

0% захар - когато нещо е сладко, а етикетът му казва, че не съдържа захар, това значи съдържание на заместители като аспартам, ацесулфат или царевичен сироп. Ако ви се яде нещо сладко, позволете си малко количество, вместо да се заблуждавате, посягайки към нещо, рекламирано като 0% захар.

Храната е в основата на проблемите с паметта, депресиите и промяната в настроението. В действителност, най-голямата концентрация на серотонин се намира в червата, а не в мозъка. Ето защо здравето на дебелото черво може да има такова голямо влияние върху психичното ви здраве.

Преработените храни, могат да доведат до стерилитет. Това е така, заради липсата на достатъчни хранителни вещества и генно модифицираните съставки.

Да пестите от приготвяне на здравословна храна, за да спортувате е едно, а да пестите от готвене, за да легнете пред телевизора - съвсем друго. Времето за приготвяне на истинска супа не е кой знае колко повече от това за инстнатна от пакетче. От първата просто ще имате реална полза.