Не е за вярване, но мъжете, които целуват жените си, тръгвайки за работа, живеят повече и печелят повече

Последните изследвания на невронауката сочат, че ние драстично подценяваме силата на докосването. Макар че и това може да се оспори лесно, понеже всъщност ни бива в докосването... на телефоните си. Хората докосват телефоните си средно 85 пъти дневно. Но колко от нас докосват някой друг? Може би не толкова, колкото е нужно. Нуждаем се от докосването на другите. Това звучи малко като сладникаво пожелание от картичка на Холмарк, а не бива.


Редица данни сочат, че ако едно бебе не бива докосвано често, целият му по-нататъшен живот се обърква. Дейвид Линдън, професор по невронауки в Университета Джон Хопикнс казва: "Докосването не е въпрос на избор за човешкото развитие."
Едно от най-мащабните изследвания на силата на докосването е провеждано в румънски домове за изоставени деца през 80-те и 90-те години. Изследванията доказват, че липсата на допир води до забавено развитие, физиологични проблеми, както и разстройство на познавателните способности, чувствата и самоконтролът, които могат да продължат през целия живот. За щастие дори относително малка намеса - час на ден, в който служителите докосват и масажират пеленачетата - може да обърне тази ужасна тенденция. Докосването не е пожелатено за човешкото развитие."
"Ние не сме бебета, но доксването продължава да е основен факстор в отношенията ни - пише професор Линдън в книгата си "Touch: The Science of Hand, Heart and Mind".
Докосването е изключителено важен фактор, форма на социално лепило. То може да превърне патньорите в стабилна двойка. То подновява връзките между родители и деца, както и между братя и сестри. То свързва хората в общността и на работното място, усилва емоциите на благодарност, симпатия и доверие."Знаете ли например кой е пътят към успеха, който не се учи в нито една МВА програма?

Целувката

Не става въпрос сега да станете от стола си пред компютъра и да се разцелувате с колегите си и шефа.

Обаче едно десетгодишно проучване, правено в Германия през 80-те, открива, че мъжете, които целуват жените си преди работа, живеят средно с пет-шест години повече от колегите си, които напускат дома без целувка, целуващите също така печелят с до 20-30% повече. Онези, които не целуват близките си на тръгване, са изложени с 50% повече на риск от пътен инцидент, докато се придвиждат към работа.  Психолозите не твърдят, че целувката е причината за тази разлика, а че когато целуваш близките си, започваш деня с положителна нагласа, а това води до един по-добър начин на живот.

Озовете ли се на работното си място, целувките приключват, но това не значи, че не можете платонично да докосвате колегите си.
Имате нужда от помощ за даден проект? Просто докоснете леко човека, когото молите за сътрудничество по ръката. Това вероятно ще усили вероятноста той да ви помогне.
Обобщените данни от различни изследвания сочат, че доксването в горната част на ръката само за секунда -две, изненадващо увеличава готовноста на човека да сътрудничи с вас, да подпише петиция, да остави бакшиш в заведение, да участва в дегустация в супермаркет (а вероятно и да закупи продукта), да поръча повече в бар или да се ангажира с благотворителност.Следващия път, когато гледате баскетболен мач и се питате кой ще спечели, наблюдавайте отношенията в отбора.
Съотборниците, които се докосват по-често, кооперират по-често и печелят по-често.
Мнозина ще възразят, че това е корелация, а не причина, но соред Дейвид Линдън докосването подобрява кооперирането и представянето. "Поне в случая с професионалния баскетбол можем със сигурност да твърдим, че кратките дружелюбни докосвания подобряват индивидуалното и груповото представяне и по този начин изграждат силна връзка между играчите."

Поне прегръдка

Къде се крие магията на прегръдката? Това просто притисване в друго тяло увеличава нивата на окситоцин, а той подава сигнал към амигдалата (отзи дял от мозъка, който отговаря за страха, безпокойството и агресията) да се успокои.

Какво да правим с всичката тази суха, статистическа информация, извлечена от учените посредством лабораторни изследвания?
Следващия път, когато не се чувствате добре или обратно, преливате от радост, не докосвайте телефона си, а човека до вас.