На кого прилича детето е въпрос, който възниква от първите минути, в които новороденото се появи на този свят. С времето децата се променят и чертите им малко или повече започват да наподобяват тези на родителите. Болезнената, изстрадана истина е, че понякога те взимат точно онези черти, които не харесвате у себе си или партньора. Има редица поверия какво и как наследяват децата. А ето как стоят нещата според науката.

Like Father Like Son

Момченцата наследяват само една Х-хромозома от майката и тази хромозома е богата на гени, отговарящи за външността като форма на лицето, форма и големина на очите, скули, вежди и т. н. При момичетата положението е малко по-различно, тъй като те наследяват една Х-хромозома от майката и една от таткото. Това означава, че има равен шанс да приличат на всеки от тях.

Гените се делят на рецесивни (слаби гени) и доминантни (силни гени). Учените от Университета на Южна Калифорния правят редица проучвания в тази посока и стигат до извода, че русата коса и сините очи се дължат на рецесивни гени. Тъмните очи и къдравата коса са в следствие на доминантни гени и шансът да бъдат предадени на детето е по-голям.

Like Father Like Son

Косата
Плешивостта сред представителите на силния пол се наследява по майчина линия, показват изследванията. Ако дядото от страна на майката е плешив, то шансът и внукът да последва тази съдба, е съществен. Къдравата коса е в следствие на силен и доминантен ген и е почти сигурно, че ако единият от родителите е с буйни къдрици, това ще е наследено от детето.

Ушите
Ако имате щръкнали уши, които отгоре на всичкото са и доста големи, за това трябва "да благодарите" на тате или друг роднина по бащина линия.

Трапчинките
Трапчинките, тези чаровни гънки , се предават през поколение. Ако вие имате такива, ще трябва да чакате внучета, та евентуално да ги видите отново върху лицето на свой потомък. .

Гласът
Има съществен шанс гласът на майката да се предаде по наследство към дъщерята, а този на бащата – към сина.

Зъбите
Здравината на зъбите и начинът, по който те изглеждат, също имат своята наследствена обусловеност и се предават по генетичен път. Тук обаче няма ясна тенденция дали склонността ни да образуваме кариес или зъбите ни да са бели и здрави се дължи на майчините или бащините гени.

 

Източник: Първите 7