Еротичните пощенски картички са били порнографията в края на ХІХ и началото на ХХ в. Върху едната им страна е имало еротично изображение, а от другата не са се различавала от стандартните пощенски картички за времето си. Осовно са се печатали в Париж, заради което понякога са се наричали и "парижки картички".

002je.jpg

Независимо от името си, те не са били предназначени за изпращане по пощата. Притежанието на подобна картичка е можело да навлече обвинения в неприличие, глоба и дори затвор за притежателя си. Разпространявали са се тайно, продавали са се от определени фото-ателиета, книжарници и "заведения за господа". Продавали са се тайно, под масата и в дискретни обложки от опаковъчна хартия.

003jeanag003.jpeg

Най-ранните картички датират от 1870 г. на тях е имало голи или полуоблечени жени, позиращи като класически гръцки статуи. С началото на новия век картичките стават по-провокативни и лъстиви. Моделите обиковено са голи или събличащи се в будоарна обстановка, което добавя полъх на воайорство.

004MauddOrby4jpg.jpg

005MauddOrby.jpg

Един от най-известните фотографи на подобни еротични изображения се нарича Жан Агелу (1878-1921). Той е снимал моделите си в студиото си, използвайки само дневна светлина като осветление. Сред любимите му модели е била Фернанд Бари (също така предпочитана муза от Модилиани), както и театралната звезда Мод Д`Орбе. Фотосите са били плод на кретаивното взаимодействие между фотограф и модел.

007jeanag7.jpg

В днешно време, когато онлайн порнографията е на един клик разстояние, тези фотографии не шокират никого, но през 1908 Франция издава закон, забраняващ актовата фотография. Това прави картичките още по-желани.

009jeanag9.jpg

Фотосите на Агелу са били отпечатвани и разпространявани от брат му Жорж. Поради нелегалния характер на работата им, не е ясно колко еротични снимки са били произведени в ателието на Агелу през време на краткия му живот. Братята Агелу загиват в автомобилна катастрофа през 1921. Днес картичките на Жан са обект на засилен интерес на колекционерите, които не жалят средства, за да се доберат до тях.

013Ajeanag13A.jpg

013Bjeanag13B.jpg

015Ajeanag15A.jpg

023jeanag23.jpg

024jeanag24.jpg

027jeanag27.jpg

028jeanag28.jpg

029jeanag29.jpg