В днешно време понятието срамна работа придоби изкривено и погрешно разбиране. Да си мутра е достойно, да те издържа някой е за хвалене, а да работиш и уважаваш труда си е срамно. Защо търсим по-лесният начин и ни е страх да опитаме нещо различно? А по-лесното морално ли е? По-лесното прави ли ни по-достойни? Всъщност по-лесното не се ли оказва по-трудно?

Коя е най-срамната професия?

Най-важният въпрос, който трябва да си зададем, за да намерим отговор, е какъв е приносът на професията в обществото. Вреди ли тя или помага?  Като компания, предлагаща услугите на професионални домашни помощници, ние ежедневно се сблъскваме с психологическата бариера на кандидатите за работа. Изненадваща за нас бе статистиката на отказалите се кандидати. Най-честата причина е срамът да се нарекат домашен помощник и мнението, което ще създадат у близките и приятелите си. Домашен помощник е една от най-благородните професии, и именно за това се заехме да разнищим с един по-общ поглед, психологията и бариерите, които обществото ни поставя в изборът на професия.

Направи избора си сам! Работи това което обичаш!

Никой не очаква от теб да имаш приноса на Махатма Ганди. Ти имаш личен избор, който да направиш информирано и с увереност. Ако ти харесва да сториш, ще си строител, ако ти харесва да носиш уют и си страхотен домакин, то направи това своя професия и се гордей, че си толкова добър в нея.

Какво ни прави щастливи?

Проблемът с ниското самочувствие и срамът от работата идва от лошата самооценка и желанието да се харесаме не на когото трябва. Срамът е мрежа от недостижими, противоречиви, конкуриращи очаквания, за това какви се предполага, че трябва да бъдем. Това е усмирителна риза, епидемия на нашата култура.

Повърхностните хора ни преценят по обвиката и титлата, която носим в работата си. Отървете се от такова обкръжение. То ви кара да се чувствате подценени и е коренът на проблемите ви. Намерете работа, която ви кара да се чувствате добре от това което сте, а не за това което ви възприемат хората. Най-дългото изследване в историята на Харвард, проследява в рамките на 78 години живота на 724 участници, като отговорът, който търсят учените е КАКВО НИ ПРАВИ ЩАСТЛИВИ. Отговорът е следният – “добрите връзки са ключа към воденето на един по-щастлив, по-здравословен и по-пълноценен живот. ” Задайте си въпросът с какви хора общувате в ежедневието си и как ви карат да се чувствате. Харесва ли ви отговорът?

Професия или работа?

Думата “работа” се асоциира с нещо негативно, нещо от което искаме да се отървем. Т.е. опитваме се да се отървем от 80% от живота си. Звучи много нездравословно, нали? А запитахме ли се можем ли я тази работа, това ли е призванието ни и как за бога се изкарват много пари. Отговорът винаги е един и същ – с цел, постоянство и много труд. Намери си работа, която не отмяташ като временна, направи я своя професия и спри да я виждаш като вирус, от който се опитваш да се излекуваш.

Уважавай избора си!  

Уважавайте избора си и приемайте този на близките си. И ако някой, някога прояви неуважение към професията ви, просто му кажете – всеки труд на тази земя носи ползи на другите!

Текстът е публикуван на сайта на компания за наемане на професионални домашни помощници.
Препубликуваме го, защото повдига важни въпроси, над които е добре да се замислим.
Текстът се публикува със съгласието на компанията.