Не всеки ден се храним в изискан ресторант и ако се озовем на маса с тежка бяла покривка и множество прибори може да се объркаме. Има риск да отпием от чужда чаша или да захапем нечие хлебче. Вероятно никога не ви се е случвало, защото плувате като риба из водите на етикета, но все пак да припомним основните правила:

Хлябът е отляво

Началото на храненето е най-притеснителният момент. Опитвате се да запомните коя чаша за вино е вашата, докато същевременно предлагате вода на съседа, запознавате се със сътрапезниците си, представяте се и се опитвате да направите добро впечатление.Не е изненадващо, че често вземате по погрешка неправилния нож за хляб и посягате към чуждия хляб, защото не се концентрирате. Помнете, че хлябът ви е на чинията вляво от вас.

Не свършвайте първи

Ако умирате от глад, когато вечерята започва, и любезно сте изчакали, докато всички други също получат храната си, преди да започнете, не поглъщайте храната си все едно не сте виждали нищо за ядене от дни.
Никога не трябва вие да приключите първи храненето, дори и това да означава драстично да забавите темпото, когато наближите края на ястието си.
Когато сте готови, не забравяйте да поставите ножа и вилицата заедно там, където би била стрелката за 4 часа, ако чинията ви беше часовник.

Не се пресягайте

Дори и солта и пиперът да са на една ръка разстояние, ако просто се надигнете от стола и протегнете ръка, не се опитвайте да го правите. Другите гости не желаят ръцете ви да минават над супата им, водата им или хляба им, пречейки на храненето и вероятно прекъсвайки разговора им, докато движещата се ваша ръка прекъсва зрителния им контакт. Изчакайте, докато настъпи удобна пауза в разговора, и любезно помолете някой да ви подде това, което ви е нужно.

Напитките са отдясно

Не попадайте в неловки ситуации, като отпивате от нечия чужда чаша за вино, или като пиете от водата на някой друг. Чашите ви са тези над вашия нож, от дясната страна.

Правила за изпуснати прибори

Ако изпуснете вилицата си на пода, не я вдигайте бързо, гордо заявявайки, че важи 5-секундното правило. Посегнете и я вдигнете от пода, но не продължавайте да я използвате. Любезно се извинете и помолете да ви дадат чиста вилица на нейно място.

Салфетките

За толкова простото си предназначение, салфетките създават неоправдано много усложнения. Първо, трябва да помните, че салфетката ви е тази вляво от вас.
Второ, поставете салфетката в скута в момента, в който всички са седнали. Не започвайте да се храните или да пиете, докато тя не е разгъната и поставена на краката ви, или затъкната в ризата ви.
Не я разгъвайте със замах и артистичен жест: това е крайно ненужно привличане на внимание.
Ако трябва да станете по средата на храненето, за да отидете до тоалетната, не оставяйте мръсната си салфетка на масата, а вместо това я оставете елегантно положена на стола ви, където тя ще ви очаква, когато се върнете.

Никога не говорете с пълна уста

Това може да ви звучи обидно очевидно, но си заслужава да го повторим, защото е неимоверно важно. Всички ние сме били учени на това още от ранна възраст, и това е нещо, което никога не бива да забравяме. Дори и някой да ви е задал въпрос и отчаяно да искате да отговорите, но устата ви да е пълна, довършете това, което консумирате, преди да отговорите.

Телефоните не стоят на масата

Знаем, че сте много заети и важни хора, и че светът зависи от незабавната ви реакция на пристигналия току-що имейл, но моля, приберете телефона си.
Нищо допълнително не бива да се поставя на масата — телефони, ключове, портфейли, камери, очила; всички те трябва да бъдат върнати в чантата или джоба ви. Ако е крайно наложително да проведете телефонен разговор или да изпратите текстово съобщение, извинете се, станете от масата и се отдалечете поне на една стъпка, но за не по-дълго от една-две минути.

Оставете ножа и вилицата

Може да ви изглежда безсмислено да оставяте ножа и вилицата, когато тъкмо ще посегнете за още една хапка, но е невъзпитано да държите приборите си, докато дъвчете и разговаряте.
Оставете ги на чинията, докато водите разговор, и моля, не жестикулирайте с тях. Насочването на ножа или размахването на вилицата са проява на грубост и невъзпитание, а има и риск да нараните някого.

Солта и пиперът са неразделни

Ако някой ви помоли да му подадете солта, уверете се, че подавате и пипера. Тези две подправки са като щастливо женена двойка и не обичат да се разделят. В който и да е момент.

Изплювайте костилките

Има костилка в маслината ви, и не сте се замислили какво ще правите с нея, преди да решите да я изядете.
Не я изплювайте директно от устата в чинията, вместо това дискретно я изплюйте в лявата си ръка и я поставете отстрани на чинията, или в осигурената купичка. Не го правете показно и шумно; бъдете възможно най-деликатни.

Пробвайте, преди да подправяте

Може и да имате навика да не подправяте достатъчно храната у дома, така че винаги да посягате към солта и пипера и да го поръсвате върху храната, преди да сте направили и първата хапка.
Няма как обаче да знаете как домакинът или готвачът е подправил храната си, а се счита за невъзпитано да приемате, че тя е неподправена според вашия вкус, и да я затрупвате със сол и пипер, преди да сте я вкусили дори веднъж.

Чакайте, преди да започнете

Да, гладни сте и храната във вашата чиния ви изкушава да започнете веднага да я консумирате.
Не започвайте да се храните, преди всички други да са седнали и храната храната да е поднесена на всички, без значение колко се притеснявате дали ястието ви няма да изстине.