Кой не обича диня? Незаменима е в летните жеги - сладка, прохладна и освежаваща. Понякога обаче домъкваме у дома някоя обещаваща диня, а при разрязване тя се оказва недозряла или гумена на вкус.
Ако пък сте мъж и избирате диня - точният избор вече е въпрос на чест - на Балканите сме все пак. От мъжете се очаква да разпознават хубавия плод сред недотам добрите.
И така ето няколко прости трика, които ще ви превърнат в динен connosieur (т.е. познавач).

Гледайте петното

Жълтеникавото петно е мястото, където динята е лежала на земята, преди да бъде откъсната. При зрелите дини то е жълто и даже оранжево-жълто, докато при недозрелите белее или е зеленикаво.

 

Гледайте за "паяжини"

Кафеникавите петна във формата на пяжина не са красиви, но дават изключително важна информация. Те са индикатор, че пчелите многократно са докосвали опрашения динен цвят. Колкото по-опрашен е един цвят, толкова по-сладка ще е динята после. Така че ако досега сте избягвали плодове с тези кафеви следи по тях, то е време да смените тактиката.

 

"Мъжки" и "женски" дини

Малцина знаят, че дините се делят на мъжки и женски. Мъжките са по-едри, продълговати и по-воднисти, докато женските са закръглени и сладки.

Размерът

Когато избирате сред много - не вземайте нито най-големите, нито най-малките плодове. Гледайте да е по средата. Най-важното при избора, независимо дали динята е голяма или малка, е да тежи за размера си.

Обърнете внимание на дръжката

Ако опашката е изсъхнала, значи динята е зряла и обратно - ако е зелена и сочна, значи плодът е бил откъснат твърде рано и може още да не е узрял.