Излиза, че е трудно да се каже

Доскоро знаехме, че в необятния свят на човешката сексуалност има едно сигурно нещо - всички: младите, старите, грозните, пълните - всички имат секусални желания. Оказва се, че и това не е съвсем сигурно, тъй като между 0,4 и 3% от хорана на земята никога не изпитват никакво сексуално желание.

(Credit: Olivia Howitt)
Вероятно сексуалните предпочитания и нюансите на предпочитанията са като вкусовете за храна - менят се от страна на страна, от индивид на индивид и от ден на ден.

(Credit: Olivia Howitt)

По тази причина е трудно да се определи какво е "нормален" сексуален живот, пише ВВС в секцията си, посветена на психологията. Разнообразието е толкова голямо, че обикновената статистика не може да обхване и обобщи това, което хората чувстват.
Когато става въпрос за сексуалност, е трудно да се разчита на изследванията. От една страна темата все пак е табу и хората може би не казват цялата истина или пък имат нужда да сведат отговорите си на различни анкети до социално приемливи норми.

(Credit: Olivia Howitt)
Оказва се, че когато се говори за хомосексуалност например - цифрите варират между 1 и 15 процента в зависимост от това кого питаш, как питаш и какво отчиташ - привличането, поведението или идентичността.

Оказва се също, че когато става въпрос за случаен секс повечето разбираме еднократен контакт с непознат. Всъщност този тип контакти са около 9%, повечето хора предпочитат неангажиращ контакт с човек, когото все пак познават - 12%. Около 24% са случаите на секс със случаен познат.

(Credit: Olivia Howitt)
Колкото до честотата се смята, че с възрастта броят на сексуалните контакти намалява, но се оказва, че около 50% от възрастните хора (около и над 70 години) се радват на конаткти два пъти месечно, има и едни 11%, които правят секс всяка седмица.
И докато статистиката отчита, че гей жените правят секс по-рядко от  мъжете и хетеро двойките, оказва се че при женските еднополови контакти сексът трае между 30 и 45 минути срещу 15 до 30 минути за хетеросексуалните и същото времетраене за мъжете.

Друг любопитен момент е, че не само жените симулират оргазъм. Скорошно изследване, проведено в Обединеното кралство обаче показва, че немалък брой мъже (25%) в някакъв етап от дейността също се преструват, а причината е, че не искат да притесняват партньора си. И въпреки че го правят, едва 20% подозират, че партньорът им се е преструвал по време на секс.

(Credit: Olivia Howitt)