Всеки от нас е обявявал една или друга храна за шедьовър. Мнозин ще се съгласят, че храната е част от световното културно наследство. Така мислят и пламенните испанци, които са задвижили процедура по признаването на любимите им тапас за световно културно наследство.
Те не са сами, през март Италия е подала молба неаполитанската пица също да влезе в списъка.
Президентът на Кралската академия по гастрономия в Испания Рафаел Ансон, обяви, че тапасите са "образец за храна", съобщава abc.es затова и заслужават специалния статут от ЮНЕСКО на "нематериално културно наследство".
Според него, малките хапчици, които идват с чашата вино или ледена бира са различен начин на хранене.
Според легендата тапас възникнали, когато по време на пътуване испанският крал Алфонсо ІV решил да спре в една крайпътна странноприемница и да отдъхне. Поръчал си чаша вино, а ханджията се притеснил, че докато занесе чашата на височайшия си гост през прашния път, във виното могат да попаднат прашинки. Затова покрил чашата с парче ароматна шунка, един вид я затапил.
Друга версия твърди, че малките хапки "затапват" апетита, който неминуемо се появава с дегустацията на вино или бира.
Каквато и да е истината за произхода им, тапас наистина заслужават мясото си в кулинарната съкровищница на човечеството.