Сухият шампоан е сред чудодейните средства, които помагат в трудни моменти. Когато нямате време за миене, сушене и оформяне, едно-две впръсквания и излишната мазнина е попита, косата е така податлива и ондулирана, все едно току-що сте излезли от фризьор. Не е чудно, че продажбите растат. Расте обаче и броят на жените, които след прекомерна употреба започват да се оплакват.

Като с всяко хубаво нещо и със сухият шампоан не бива да се прекалява, съветват топ коафьорите, иначе започват оплаквания от изтощена коса, сърбеж, пърхот и други неприятни явления.

 

 

 

"Сухите шампоани са невероятно пополуряни, но не бива да се използват всекидневно", обяснява Лий Стафорд, личен стилист на Сиена Милър и Агнес Ден. "Той съдържа абсорбиращи мазнината субстанции, но ако се използва твърде често, изсушава косъма, запушва порите, кожата на скалпа започва да с бели. При продължителна употреба  може да доведе дори до косопад.

За първи път сухият шампоан се появява за масова продажба на пазара през 60-те и 70-те години. Оттогава насам продуктът е извървял ълго развитие. Вече се предлага за различни по цвят коси и във варианти за боядисана коса. Той успешно може да се използва за добавяне на обем.

Какво трябва да знаем?

Всъщност сухият шампоан не е точно шампоан - той не е измиващо средство. Освоният момент е, че разнася талк, царевично или оризово нишесте по скалпа, за да абсорбира мазнината, но не мие косата.

"Това е човешкият еквивалент на прашната баня при животните - обяснява Йейн Салис, технолог в Института по косата в Манчестър. - Той покрива косата, вместо да я измива, което означава, че микробите, които се хранят от влагата в косата продължават да си стоят там."

"Така е, ако сложиш на лицето си твърде много грим и не го измиеш после, кожата ще се запуши и раздразни. Съвсем същото е с кожата на главата - съгласява се Джонатан Лонг, собственик на салон. - Не използвайте този продукт повече от един път седмично, когато наистина нямате време да си измиете косата.

Ако не се използва редовно, сухият шампон може да служи и като стилизиращо средство на чиста коса", завършва Лонг.

Правилото е да го използвате "наред с", а не "вместо". Когато косата е наистина мръсна, нищо не може да замени миенето.