В доброто си желание да разкрасим жилището, понкога правим грешки, които вбесяват интериорните дизайнери

Казано е: моят дом е моята крепост. От друга страна днес сме заляти от информация. Гледаме стотици идиеи за обзавеждане, които изглеждат много добре на снимка в Инстаграм. В желанието си да внесем разнообразие или оригиналност, адаптираме дадена идея, но понякога стават и грешки, които присядат на интериорните дизайнери.

Ето част от нещата, които дразнят финия усет на специалистите:

 

Блестяща интериорна мазилка

 

1433081604-1432844827-decorativepainting

 

Ярките и блестящи цветове на стените могат да освежат дома, но трябва да знаете къде да спрете. "Блестящите релефни мазилки могат да придадат елегантност и завършеност, но трябва много да внимавате, ако прекалите, всичко ще затъне във вулгарност" - обяснява Мери Дъглас.

Не бъдете немарливи към осветлението

 

1433081606-1432846635-bright-lighting

"Няма нищо по-лошо от интензивно осветление, идващо от тавана, което те кара да се чувстваш като на сцена" - казва дизайнерът Баркли Бутера. Той препоръчва да си сложите контролиращи интензивността ключове и крушки с топла бяла светлина, дори и в банята. "Осветленето не бива да се излива върху вас: това изглежда безпощадно и неласкателно."

Натрупването на свещи на едно място

 

1433081610-1432845279-candle-clusters

Дизайнерът Албърт Хадли вярва в "балансираната естетика", а тя се постига, когато свещите се слагат на различни места в стаята.
"Светлината на свещта или пламъкът в огнището имат определена аура - на топлина и романтика. Много по-изразително се получава, когато меката светлина на свещите се разпредели из цялата стая."

Раздалечени мебели

 

1433081619-1432845895-furniture-against-walls

"Понякога се поразявам от начина, по който хората аранжират жизненото си пространство. Твърде много празно място, раздалечени столове и фотьойли" - обяснява Уитни Стюарт. Тя смята, че отговорът е в простотата. "Водещият принцип трябва да е създаването на близост. Как ще се получи хубав разговор, ако ти се наложи да викаш от дивана към хората по столовете."

 

Игнориране на пропорциите

 

1433081627-1432846372-proportion

"Гигантски абажури от двете страни на дивана - ей такива неща ме подлудяват" - признава Дейвид Клайнбърг. - "Не се опитвайте да бъдете креативни. Придържайте се към простотата."

 

Не аранжирайте прекалено възглавниците

 

 

Brunschwig & Fils LES TOUCHES Pillow2

 

Първо не прекалявайте с броя на възглавниците и после не ги подреждайте в прекалено формални конфигурации. Дизайнерът Стивън Скалоф се дразни, когато точно в средата на възглавниците се прави гънка като от карате удар. - "Подобна форма няма как естествено да се появи. Стои нагласено и неестествено" - обяснява Скалоф.

Един-единствен източник на светлина

 

1433081629-1432847724-single-light

Ключът към доброто осветление е да се разположат лампите на различни височини. "Не разчитайте на един-единствен източник. Смесвайте осветление от тавана с настолни лампи - съветва дизайнерът Алън Танксли. "Топлите кръгове светлина притеглят хората в себе си и създават интимност."