Или как се е променяла представата за идеалния мъж през годините?

Красотата не е сред най-ценените качества у мъжа. Сюзан Зонтаг отбелязва в есето си "За фотографията", че във виктоиранския портрет у жената се търси красота, а у мъжа - характер.
Все пак красотата е нещо, което хората винаги са ценили високо, а и след откриването на киното, мъжката хубост става неизменна част от магията на седмото изкуство. Вижте как се е менял идеала за мъжественост в последното столетие - от изразена мъжественост към рафинирана изтънченост и обратно.

1900 - времето на борците и културистите

Излизането на тепиха на Юджийн Сендоу на тепиха довеждало жените до пълен възторг, сравним с появата на "Бийтълс" през 60-те.
Сред почитателите на Сендоу е и самият Арнолд Шварценегер. Колкото до кеча, ние също се разписваме с легендарния ни сънародник Дан Колов.

 

1910 - рафинирана елегантност

Смокинг, папийонка или вратовръзка на оксфордски възел, монокъл, но безспорно пиронът на елегантността са мустачките, подобни на велосипеден волан (handlebar), които са минавали за особено мъжествени и привлекателни.

 

1920 - зализана прическа и томителен поглед

Времето на нямото кино, доминирано еднолично от Рудолф Валентино. Първият секс символ на Холивуд е тоталният еталон за красавец. Мъжете масово зализват перчеми и гледат мечтателно.

 

1930 - "коцкарски" мустак ала Кларк Гейбъл

Ето го и второто поколение холивудски красавци, олицетворено от Кларк Гейбъл.
Общо взето по отношение на фигурата представите за мъжествено не са се изменили съществено още от античността - пълноценният мъжкар е с широки рамене, мускулести ръце, тесен таз, атлетична стойка. Но това, което отличава десетилетието на Гейбъл е коцкарският мустак, който минава за много съблазнителен.

 

1940 - мъжествеността на военните години

Военновременният идеал за мъж е - стегнат, сериозен, без следа от емоция или слабост, задължително гладко обръснат. И по възможност в униформа.

 

1950 Натрапчива сексуалност

Само една въздишка на Краля е достатъчна, за да хвърли в екстаз хиляди жени. В добавка той вее зализан перчем, кърши бедра и гледа дяволито. Тъмната, ръждива и чувствена душа на блуса е открадната и опитомена в една по-удобна и питомна форма, но все пак достатъчна, за да запали искрите на пробуждането.

 

1950 - бунтарския чар на Марлон

Ето го коравият пич с ранимата душа, яхнал мотора си, облечен в рокерско яке - познато нали. По това време другият младежки идол Джеймс Дийн изковава знаменитата фраза: "Живея бързо, умри млад".

 

1960 Секси, загадъчен и анти-конформист

Да, той също има атлетична фигура, но чертите му са по-скоро детски, а сините му очи са загадъчни и неустоими. Ален Делон е големият блян на 60-те. Красив, непокорен и способен на нежност - звезда до мозъка на костите.

 

60-те са продуктивни, те раждат още един образец - своенравният творец, който не се примирява със съществуващата реалност а създава своя (често с помощта на различни вещества и субстанции). Античен красавец с капризно нацупени устни и прилепнал кожен панталон, Джим Морисън още приживе се превръща в легенда.

 

1970 Не човек, а желязо

Когато настъпва умора от хипи движението, мъжете с цветя в косите и детинско поведение, на сцената излиза Мистър Олимпия. Арнолд Шварценегер надува мускули като корабни платна, сочещи едно светло бъдеще за Рейгъномиката.

1980, Спортист, сърфист, спасител

Следващото десетилетие добавя само бронзов загар към издутите мишци на Конан Варварина и го обува в сърфистки шорти. Той умее да се забавлява и винаги е готов да помогне на някоя давеща се Памела... или чехкиня, дошла на Черноморието.

1990 - всичко е гръндж

Бунтарството отново е на мода, само че така бързо се комерсиализира, че на Кърт Къбейн му идва в повече. Героите са облечени в карирани ризи и кубинки с къси панталони, а в някои случаи и голи само с по един хавлиен чорап, обут на стратегическо място (Sox on cox) като "Ред Хот Чили Пепърс".

 

 

2000 - Милениумът е метросексуален

Лице на новата метросексуална тенденция става Дейвид Бекъм. Мъжът, който има шест реда коремни плочки, но не се бои да използва крем против бръчки и да ходи на епилация и маникюр. Освен футболист, Бекъм е баща за пример, който при това се увлича по модата.

 

2010 - хип, хип, хипстър

Те се вълнуват от напълно неслушаеми и тотално непопулярни групи, дават мило и драго за чаша крафт бира или безглутеново сладкишче с меласа, в краен случай може да обърнат една комбуча. Те уж иронично вдигат вежда пред консуматорската лудост, но и тяхната поза не отива по-далеч от консумирането.

А днес?

Втората декада на 21 век роди лъмбърсексуалността или дърварския шик. Надали сред младите мъже, които пускат брада и връзват косата си на кок има и 2%, които могат да отсекат дърво, да сменят автомобилна гума и да накладат огън, но при все това трендът е забавен и далеч по-привлекателен от алтернативния идеал на тоталната епилация и голата глава. Това, което обединява двете линии, са татуировките.