Що за удоволствие е да излезеш сам и да се насладиш на изискана вечеря в класен ресторант? Или пък да приготвиш у дома разточително меню за един и после напълно самостоятелно да му се насладиш?

Кой всъщност би поискал маса за един - питат се от Fine Dining Lovers. Едва ли някой затворен в себе си социопат. По-вероятно ще е човек, който обича да излиза и да споделя компанията на другите. Може би авантюрно настроена личност, решила да изпробва културните и емоционалните граници в контекста на храната. Нужна е и известна доза кураж: социалната стигма лежи върху онези, които пробват подобни преживявания.

 

Всъщност оказва се, че все по-често хората се наслаждават на собствената си компания не само на закуска и обяд, което е социално приемливо, но и за вечеря. Изследване на Open Table показва, че броят на хората, вечерящи сами навън се е увеличил с 62% за последните 8 години в САЩ, а и глобално това е растяща тенденция.

В Амстердам вече отвори врати ресторант Eenmaal, в който има само единични маси и е невъзможно да направиш резервация за двама. Там клиентите се наслаждават на липсата на шумни компании и тичащи около масите деца.
Според любителите, соло вечерята е изключително преживяване, което ти помага да усетиш в пълнота вкуса и достойнствата на храната - достатъчни да компенсират липсата на компания.

Феноменът дотолкова се е разрастнал в последно време, че не е рядкост шеф-готвачите в съдействие с архитекти да се опитват да пригодят обстановката в заведенията така, че да предлагат уютни възможности за един.
Със застудяването и преминаването към зимата, хората все по-често прибягват до вечеря за един - в ресторант или у дома.

Сред предимствата на домашното готвене за един е това, че не се съобразявате с нечий друг вкус или нетърпението му да седне и да хапне. Имате пълна свобода да разгърнете фантазията и способностите си.
Колкото до правилата те се ограничават в едно - изключете телефона си и не се поддавайте на изкушението да превърнете смартфона ити таблета в свои сътрапезници.