Нравите и времената се менят, а с тях се променя и начина, по който хоратасе обличат. Понякога модата улавя и запечатва епохата, по-добре от историческите документи. Вижте как са се променяли нравите и дрехите в последните сто години.

 

1916-1926

В този период парфюмът престава да е привилегия само на аристократите, появява се черната рокля, дължината леко се скъсява, коланът замества корсета, сакото смокинга.

 

1926-1936

Скъсяването става по-дръзко, скъсяват се полите и косите. Появява се женският панталон, актуално е акцентирането върху гърдите, талията или ханша.

 

1936-1946

В свирепите военни години на тотален дефицит, разруха и лишения няма как да се мисли за мода. Силуетът и кройката от това време следват военната униформа. Дрехите са прости и функционални.

 

1946-1956

Модата започва да си връща територия. Кристиан Диор ознаменува връщането на елегантността с прочутата линия New Look. Появяват се обувките балеринки. На мода са вталените сака с подплънки и шапките.

 

1956-1966

Времето на тежко фризираните прически. Полите отново се скъсяват. Като цяло от жените се очаква примерно поведение на съпруги, майки и домакини - те трябва да са привлекателни, но не много. Перхидролът започва да се употребява масово за изрусяване.

 

1966-1976

Революцията на цветята довява либерализиране на модата. Косите се оставят да растат свободно, панталоните са клош, обувките на танк. Ризата намира място в женския гардероб.

1976-1986

Това е времето на тупираните коси и тежката очна линия. Основното влияние на десетилетието е Мадона.
Актуални са късите поли тип камбана, лале или на волани. Носят се панталони тип шалвар, подплънки на раменете и избелен фабрично деним. А също гладиаторски сандали.

1986-1996

Пънкът оказва своето влияние - носят се широки черни палта с уголемени рамене, навити или отрязани крачоли, при саката и връхните дрехи кройката е права, без вталяване. Рокерското яке е особено актуално, наред с кубинките.

 

1996-2006

Унисексът завладява навиците за обличане, грънджът беляза тези години, както и желанието да си свободен и да не се съобразяваш с наложени отвън тенденции. Сиатълският шик беше нещо като глобален тренд - карирани ризи, къси панталони, кубинки и дълги коси за момчетата. Да не забравим и мърлявата бежова жилетка на Кърт Къбейн.

 

2006-2016

Днес социалните мрежи диктуват тренда. Те направиха възможно съществуването на хора, чието основно занимание е да се обличат добре, да се снимат и да пускат снимките за коментар, критика или копиране. Снимките от кулоарите на някой моден подиум станаха еднакво важни с тоалетите, които се показват по ревютата. Благодарение на робския труд на третия свят, Западната култура разполага с обилни възможности да купува дрехи, които не облича повече от веднъж.