Представяте ли си колко безименни манекенки са кръстосвали безкрайни подиуми, преди да слязат и да станат майки, съпруги, микробиолози, атомни физици или медицински сестри. Има и такива, чието име е забулено в слава, мистерия или иконичен ореол.
Кои са те?

ДовимаСама съставя името си от началните букви на името си Дороти Вирджиния Маргарит Джуба. На 8 години тя се разболява от ревматизъм. На 18 се излекува и започвда да работи в кинкалерия и да учи в училище по изкуствата. Скаут на модели я забелязва и така започва възхода й. Светът е очарован от загадъчния й поглед, тънка талия и талант да се въплъщава в лазлични роли.

 

Туиги

Туиги или момичето тръстика е олицетворението на swinging 60. С нея на мода идва екстремната слабост, късата коса, огромните очи и изкуствените мигли. Рожденното й име е Лесли Хорнби. Открива я фризьора й, Леонардо, който я прави лице на салона си. Тя никога не се е смятала за хубава и е страдала заради мършавата си фигура. Като модел работи всичко на всичко 5 години, но пък завинаги остава вписана в аналите на модата!

Верушка

Ето пример за жена, която сама създава себе си и собствената си легенда. След като не успява да пробие с истинското си име Вера фон Лендорф измисля загадъчното за западното ухо Верушка и пробивът следва моментално. Необичайното лице, прекомерния ръст (1,90), затворения характер - нищо от това не подсказва успех, но Верушка съумява да го превърне в достойнство.
Спомнете си сцената от "Фотоувеличение", в която Дейвид Хемингс я е възседнал с фотоапарата си, извличайти образа й с брутална нежност.

 

 

Наоми Симс

Ако в началото на кариерата на наоми Кембъл или тайра Банкс им е било трудно заради цвета на кожата, представете си какво е било за наоми Симс да пробие в началото на 70-те. Това е първият чурнокож супермодел. Лицето й не корицата на New York Times Magazine, Life и Cosmopolitan, но през 1973 тя се разочарова от манекенство и напуска модния бизнес.


Джийн Шримптън

И като споменахме "Фотоувеличение" прототипът на фотографа от филма е култовият Дейвид Бейли - известен също колкото и личностите, които снима. В зората на 60-те той пише история, изваждайки моделите на улицата, карайки ги да изглеждат като истински жени. Вдъхновението му от този период има име и то е Джийн Шримптън. Едно от най-ярките лица на 60-те.

 

Иман

Ето го едно от потвържденията, че на клишета не бива да се вярва. Иман е умна, тя учи политология и смятала да се посвети на политическа кариера. Снима се, за да се издържа. Без да подозират, че владее 5 езика, агентите й прикрепват праводач по време на снимки, смятайки, че тя не знае английски. Не знаем дали политиката е загубила, от това че Иман не й се е посветила, знаем че модният подиум спечели.

 

Лорън Хатън

Тя е първият модел с разстояние между зъбите. Агентите я увещават да коригира "недостатъка", но тя се заинатява. Забелязва я култовата редакторка на американския Vogue Диана Врийланд. Хатън се появява над 25 пъти на корицата на списанието. През 1974 тя сключва един от първите милионни договори в индустрията, ставайки лице на "Ревлон", с които работи до четирийсетата си година.

 

Синди Крофърд

Момичето с бенката - така наричат жената, която всички ще започнат да разпознават само от първото й име. Кариерата й тръгва след като моден агент забелязва нейна снимка в местен вестник. Нито семейството, нито сестрите й, нито тя самата предполагат, че от всички красавици в семейство Крофърд, точно Синди ще стане абсолютния символ на красотата и женствеността.

 

Наоми Кембъл

Черната пантера е известна колкото с красотата си, толкова и с избухливия си нрав. Началото на кариерата на Кембъл не е така безоблачно като на останалите момичета от златното поколение на супермоделите.
Наоми е едва втората чернокожа жена, снимана на корицата на британския Vogue, а от първата с Даниел Луна са минали 30 години. Колкото до появата й във френския Vogue тя става, след като Ив Сен Лоран заплашва, че ще спре сътрудничеството си с тях, ако не я сложат на корица.