Въпреки, че не иска особена философия, варенето на паста има някои дребни тънкости, които може да не знаете. Ето ги широко разпространените заблуди:

1. Прясната е по-добра

Да, вярно е, че доста неща са по-добри в прясно състояние, но пастата не е едно от тях. Прясната паста не е по-добра от сухата, просто е различна. Прясната паста има копринена, по-мека текстура, и трябва да се използва към сосове, които я допълват. Очевидно имате нужда от прясна паста, за да приготвите равиоли или тортелини. Добра е също за лазаня, защото не е нужно да се вари предварително.

2. Олио във водата

Не добавяйте олио (или зехтин) във водата, в която варите пастата. То само ще я направи по-хлъзгава, и сосът няма да се задържа добре върху нея.
 


3. Отцедете добре

Не изцеждайте и последните капки вода от варенето. Малко от водата, в която пастата е варена, обикновено подобрява консистенцията на соса, а понякога дори ще искате да добавите повечко.

4. Изплакнете пастата

Не, недейте! Освен ако не планирате да използвате пастата за студена салата, не я изплаквайте. (Ако ще я добавяте в салата, е добра идея да я изплакнете набързо под студена вода, за да премахнете остатъците от нишесте, които я правят гумена, и след това да я разбъркате с малко зехин, за да й попречите да залепва.)

 
5. Водата трябва да ври силно.

Не мислете, че трябва да варите пастата в много силно вряща вода през цялото време. Всъщност един добър метод за варене е да кипнете водата, да добавите пастата, да кипнете отново и да намалите огъня до къкрене. Пастата ще се свари за същото време и до същата степен, както ако водата ври силно. Проверено е!

6. Ако залепне за стената, е готова.

Не хвърляйте спагети към стената, за да проверите дали са сварени. Това не е добър индикатор и само ще трябва да чистите стената си. Най-добрата проверка е да спазвате времето за варене, указано на опаковката, и просто да хапнете едно парченце.

7. Всички видове паста и сосове са взаимозаменяеми.

Повечето американци биха разбъркали заедно който и да е вид паста с някакъв буркан червен сос. Повечето италианци - никога. Определени видове паста искат конкретен вид сос. Тежестта им, формата, и размера на пастата трябва да допълват соса.