Модата има своите славни моменти и те почти неизменно са свързани с рокли, които остават отпечатъка си в колективното въображение. Може да не помним какво е носила тазгодишната носителка на "Оскар" за главна роля на червения килим, но има и тоалети, които остават в историята. Малката черна рокля на Одри Хепбърн от "Закуска в Тифани" или бялата на Мерилин Монро от "Проклетите седем години" - има тоалети, осъдени на слава. Киното, разбира се, има голяма роля в изковаването на модерни икони, но понякога нечия поява на червения килим, също остава своя отпечатък в историята. Зелената рокля с предизвикателно деколте, с която Дженифър Лопес се появява на раздаването на "Грами" през 2000 година провокира създаването на опцията Image Search на "Гугъл", с която така сме свикнали днес, че я приемаме за даденост.
И така, ето ги великите рокли на всички времена:

Одри Хепбърн, "Закуска в Тифани"

Ето я една от вечните емблеми на изяществото. Виждаме я върху плакати, тапети и сувенири - нищо не може да помрачи небрежната елегантност на образа.

Отново Одри, този път в "Сабрина", 1954

Одри Хепбърн всъщност прекарва половината си живот като доброволец в различни хуманитарни мисии на ООН, но светът предпочита да я запомни като емблема на елегантността.


Джулия Робъртс, "Хубава жена" 1990

Ето го моментът, в който пепеляшката се превръща в принцеса, а проститутката в дама. Остава само колието, което героят на Ричард Гиър ще сложи на шията на нашето момиче в комплект със сърцето си... Всички обичаме романтиката, независимо дали си го признаваме.

 

Пепеляшка, 1950

И като стана въпрос за Пепеляшка - ето го първоизточникът, ето я мечтата на всяко момиченце, абсолютната принцеска рокля - пищна, блестяща и вълшебна.

Още малко мечти - Елза, "Замръзналото кралство", 2009

Искате да възразите, че това синьо великолепие не е истинско, помислете пак! Това е абсолютният идеал за рокля, който владее въображението на момиченцата от 4 до 104 по целия свят. Ако има нещо по-популярно от прочутата песен Let It Flow, това е синята рокля на Елза.

 

Лейди Даяна

И като стана въпрос за принцеси и сини рокли - ето още един незабравим образец.

 

Шарън Стоун, "Първичен инстинкт" 1990

Ами да, ето я една от най-горещите сцени, снимани някога. Какво точно се случва, когато Шарън Стоун небрежно отпуска единия крак и кръстосва другия, е обект на масови спекулации, имитации и пародии... Обърнете все пак внимание и на късата бяла рокля, без нея сцената нямаше да е същата.

 

Дженифър Лопес, церемония по връчването на "Грами" 2000

Може да се поспори дали е точно рокля, халат или някакво плажно неглиже, но както казахме, въпросната дреха доведе до изнамирането на едно от най-използваните приложения на "Гугъл".

Мерилин Монро, "Проклетите седем години" 1955

Говори се, че на служителите в нюйоркското метро така им омръзнало от жени, позиращи върху решетките на отдушниците, че ги сменили с такива, които не изпускат въздух, който повдига полите. Така или иначе, това също е сцена, завинаги запечатана в колективната памет на света.

И пак Мерилин...

Сцената е особена, Монро е най-малкото нетрезвена, когато взема микрофона и след дълги колебания, започва да мърка, стене и шепти пожеланието си, облечена в нещо, което колкото покрива, толкова и разкрива тялото, като хем изважда на показ каквото трябва, хем остава нещо за въображението. Днешният тренд с "голите" рокли води своето начало от този двусмислен исторически момент.


Вивиан Лий, "Отнесени от вихъра" 1939

Южняшката красавица Скарлет О`Хара е прекрасна в бяла рокля с множество фусти и волани, но това е моментът, в който ясно разбираме, че разглезената хлапачка се е превърнала в зрялата жена, която никой и нищо няма да пречупи. Червената рокля е колкото съблазнителна, толкова и недостъпна- истинска броня, част от златните години на Холивуд.

"Маската", 1994
 

Още една червена рокля - тази, която отваря пътя на Камерън Диаз към касовото кино.


Фрида Кало

Мексиканската художничка Фрида Кало остава в историята не само с особените си платна, но и с неповторимия си стил, неизменна част от личната й легенда.

Лебедовата песен на Бьорк 2001

Да, роклите може да са белег на статус или оръжие за съблазън, но кой да предположи, че могат да провокират и да се носят с ирония. Разбира се Бьорк, появата и на церемонията по раздаването на Оскарите през 2001 е паметно.


Анджелина Джоли 2012

Всичко свързано с Анджелина предизвиква огромен интерес. Появата й на "Оскарите" през 2012 провокира истинска истерия. Десният крак на Анджелина даже се сдоби с хаштаг и бе самостоятелна сензация в продължение на седмица. Очевидно е, че Джоли изглежда божествено във всеки момент от живота си, но сватбената й рокля с воал, изрисуван от децата, печели с оригиналност и свежест.