Сватбените обреди обикновено са консервативни и следват определени правила. Има и нововъведения, които бързо се усвояват. У нас например допреди 15 години булката не си хвърляше букета, за да го вземе някоя от приятелките й - това е католическа традиция. Също така не носеше жартиер, който младоженецът да сваля със зъби (това пък си е чиста простотия). С глобализацията и американските филми у нас дойде модата на ергенското парти, както и на алтернативната проява - дамското събиране, обикновено ден-два преди самото събитие. 

 


Поради по-добро познаване на законодателството хората разбраха, че не е задължително да ходят до общината за подпис, а могат да извикат длъжностното лице на място. Така дойде модата на плажните сватби и церемониите на открито. 
Оказа се, че ритуалът не е чак толкова консервативен, а напротив - отворен е за влияния и новаторство. Ето няколко любопитни брачни традиции от цял свят:

 

Да затегнем възела

 

MI-Handfasting-Celtic-Weddings

 

Може да сте чували този израз като синоним на бракосъчетание. Връзването на дланите на младоженците е стара ирландска традиция, предхождаща размяната на халки в други култури.
По време на церемонията, след като младоженците си разменят клетви, сплетените им длани се увиват с панделка, верижка, въже или цветен ширит като символ на решимостта им да прекарат живота си заедно.
Традицията е келтска, била е популярна в Шотландия, както и в цяла Европа. Дори беше част от британската кралска сватба през 2011 г.

 

Нещо синьо

 

cinderella-blue-wedding-gown-cool-styles-on-gown-design-ideas

 

Друга любопитна ирландска традиция е булката да е облечена в светло синьо.
Белотата на сватбената рокля символизира девствеността, непорочността и чистотата на булката, но светло синьото е било натоварено със същите конотации. В днешно време светлосиньото рядко се избира като основен цвят за булченска рокля.

 

Нещо червено

chinese_wedding_dress

В днешен Китай булката се жени с три рокли. Първата е от яркочервена коприна с традиционна кройка и бродирани мотиви. Червеното в китайската култура символизира щастието, успеха и късмета. После, булката облича бухнала бяла рокля с волани, заемка от западната култура и накрая, преди приема отново се преоблича - този път в коктейлна рокля.

 

Къна парти

Wedding-henna-faces

Популярните днес татуриовки с къна са съставна част от индийския сватбен ритуал. В деня преди церемонията приятелките и роднините на булката покриват дланите и нозете й с изящни сложни рисунки от къна. Процесът се нарича менди и трае дълго - първо рисуването, а после и изсъхването на къната и попиването й в кожата отнемат време, през това време бъдещата съпруга и приятелките й се забавляват като на всяко друго моминско парти.

 

Мазел тов

Mazel_Tov!

 

На финала на юдейската сватба младоженецът чупи стъклена чаша. От гледна точка на психоанализата нещата са ясни, но има и други тълкувания: според едни чупенето на чашата символизирало разрушаването на соломоновия храм, а според други - актът иде да припомни, че всяка радост трябва да бъде обуздавана
Накрая се е наложило схващането че чупенето се прави за късмет, това потвърждава и възгласът, който гостите надават: "Мazel tov!" (на късмет)

 

Торта с късметче от Перу

peruvian-cake-pull-600x398

Католическата традиция младоженката да хвърля букета и която от приятелките й го улови да е следващата булка в Перу има интересна вариация - там от сватбената торта се показват панделки, които на брой са колкото неомъжените приятелки на младоженците. На една от всичките има малка халка. Преди разрязването на тортата, всички теглят по една панделка.

 

Купуването на булката

Aurora-Lasse-212

Разпространено е из славянските и балканските народи. Вариациите са много - на места се отиграва насилствено грабване на момичето, в други версии младоженецът трябва да се прави на шут, за да заслужи невестата, но обикновено ритуалът приключва със символично купуване.

 

Или откупуване на обувки

shoes

И докато на Балканите крадем булката, в Пакистан обект на кражба са обувките на младоженеца.
Там след бракосъчетанието идва "откриването на лицата". Булката започва да повдига един след друг воалите, които са криели лицето й през цялото време. Докато младоженецът е зает да зяпа невестата, за която са го оженили, роднините и приятелките на булката му измъкват обувките и шумно искат откуп, за да му ги върнат.