Родителството е тежка и отговорна работа на пълен работен ден седем дни в седмицата. Обществото обикновено се въздържа да дава съвети на хората как да си вършат работата, но стигне ли се до родители - нещата се променят. Отглеждането на деца е тема, по която всеки се чувства компетентен и способен да дава съвети. Огледайте се - мрежата е пълна с препоръки, мнения и съвети. Затова тук ви предлагаме малко разведряване. Четете какво не бива да правите и се забавлявайте:

1. Да се вглеждате отблизо в стените у дома. От това ще ви се доплаче и ще ви се прииска да залеете цялата къща с дезинфектант.

2. Да използвате лоши думи. Детето може все още да казва “бабан” вместо “банан”, но в секундата, в която някое случайно "мамка-му" ви се изплъзне – само веднъж – малките ще го  овладеят безупречно … и няма да спрат да го повтарят. В най-неподходящи моменти.

3. Да предполагате, че детето „не е от тези, които ровят навсякъде” и няма да започне да рови навсякъде. Поне до момента, в който не извади фотоапарата от чекмеджето и от защитния калъф, за да го намаже с веро.

4. Да смятате тишината за спокойствие. Комбинацията тишина и деца обикновено значи едно от тези три неща: 1) Правят нещо, което не бива да правят; 2) Излезли са от стаята, без да сте разбрали; 3) Заспали са.

5. Не ги учете да подават ръка, когато 3-годишно им каже “Ето”, без да погледнат какво им подава. Най-често са сополи.

7. Да им давате бисквити. Комбинацията от дете и бисквити с крем, предизвиква химична реакция в резултат, на която 5 години по-късно ще намирате бисквитен крем на неподозирани места.

6. Да проверявате дали памперсът е мокър с ръка. Да, логично е, но всеки го е правил поне веднъж.

8. Да се наведете над клекнало дете, за да го целунете по вратлето. Носът ви ще пострада. Лошо.

9. Да кажате на детето, че ако продължи да пуска водата в тоалетната, тя ще се наводни. За едно 4-годишно няма нищо по-вълнуващо от наводнена тоалетна.

10. Да мигате. Ще изпуснете нещо. Може да е нещо прекрасно или нещо ужасно, но във всеки случай ще е нещо, което не искате да изпуснете.

 

 

Източник Първите седем