Вероятно вече сте прочели 3-4 статии от типа "Десетте модни правила на това лято". Схванали сте идеята - смнете бялата риза за офиса със синя, откривайте раменете, а не краката. Основното правило обаче е друго: никакви флип-флоп джапанки.
Няма да е грешка да излезете по шорти, но не ги комбинирайте с джапанки.
Да, сигурно ще възразите, че вие и без това не ги носите в града, а само през ваканцията. Само че и ваканцията не е това, което беше. Доколкото в доброто старо време снимките от ваканцията показвахме само на приятелите и роднините си, летният ни гардероб беше въпрос на лична преценка. През 2016 обаче летните снимки, както и всичко друго, са публични. Ако си вземете телефона с вас по време на отпуската, значи всеки ще знае с какво сте били облечени на плажа.
Колкото до плажа, джапанките никога нес а го напускали. През 90-те обаче те зашляпаха и по градските улици. Тогава добрите стари флип-флоп станаха част от етикета - при първите топли слънчеви лъчи слагахме големите тъмни очила и сядахме на някое открито заведение с чаша аперол шприц в ръка, убедени, че сме хванали тренда.
Снимките на боси крачета с перфектен педикюр и нокти, лакирани в  Chanel Rouge Noir бяха по страниците на лъскавите списания. Върхът на флип флоп модата бе достигнат през 2009, когато Хале Бери се появи на премиерата на "Солистът" с тях, а списанията обявиха, че белите Havaianas са идеалните обувки за плажна сватба.Изобщо модерната история на джапанките е преплетена с тази на Havaiana. В средата на 90-те от фирма за бразилски гумени сандали  те се превърнаха в интернационална пратформа за бразилчски плажен шик.  Техните флип-флоп с отпечатано дискретно бразилско знаме в комбинация с бански и саронг бяха емблема на капсулния плажен гардероб. После започна бавният упадък.
През 2011 Том Форд изрази на глас обръщането на махалото: "Джапанките и шортите никога не са били уместни в града" - заяви той пред AnOther magazine.

Не бързайте да се радвате на смъртта на флип-флоп обаче. Ако тяхната мода ви се струваше отблъскваща, вижте какво се задава...Чехълът, който детронира флип-флоп модела, се нарича pool slide - това са пак джапанки, но с една по-дебела лента, придържаща крака.
Дейвид Бекъм смени небрежните си трейнъри с този чехъл, комбинират с прилежно опънат чорап. Живанши, Долче и Габана, Гучи вече се разписаха в тяхна полза.

Да, това, което у нас носеха само заблудените туристи от несъществуващи днес държави като СССР и Чехоослвакия, днес е глобален тренд...

Ето и вариант да си направите сами "дизайнерски" pool slide джапанки, без да похарчите безумните суми, които струват:

 


Колкото до флип-флоп джапанките, най-ранните модели са на около 3 хил. години. Древните египетнски стенописи показват фараоните с обписапи със скъпоценни камъни флип-флоп. Ясно е, че някой ден те ще се завърнат отново. Но това лято забраната им е категорична като аксиома.