В остроумната си книга "Англичаните - портрет на един народ" британският журналист Джеръми Пакман споделя интересен факт. Изразът "френска целувка", който идва да обозначи целувката, израз на интимност между мъж и жена, е измислена от англичаните. "Все едно само на французите е хрумнало да си пъхат езика в устата на партньора", пише Паксман.

Не сме сигурни, че французите са първите, на които е хрумнало да го правят, но се оказва, че англичаните наистина не обичат да се целуват по време на секс - това показва проучване на сайта за извънбрачни запознанства Victoria Milan, цитиран от "Дарик".

Цели три четвърти от поданиците на нейно величество не целуват пратньорите си по време на интимен акт.
Въпреки че голям брой от анкетираните над 4500 мъже и жени признават нежеланието да целуват половинките си, повечето от тях все пак смятат, че целувката е важна за романтичните отношения на двойките.

Проучването показва също, че много британци възприемат целуването на отдавнашен партньор като задължение, често лишено от емоции.

На въпрос кой е предпочитаният начин да целуват половинката си, близо една трета от анкетираните посочват бързата целувка. Една четвърт предпочитат романтичната целувка, а 15 - загатнатата целувка.

Въпреки резервираната си нагласа към целувките, повечето участници в допитването смятат, че те са не по-малко вълнуващи и съблазнителни от другите еротични практики.

Според анкетираните страстта, възбудата и съблазънта са основните компоненти на идеалната целувка.

Един от резултатите от проучването едва ли ще изненада някого - мнозинството хора смятат за по-вълнуващо да целуват любовник или любовница, отколкото отдавнашните си партньори. Това, което е изненадало авторите на проучването обаче е, че според 95 процента от анкетираните добрите "целувачи" са рядкост.