Вариантите не са твърде много, каквото и да си мислите

Колко типа връзки съществуват на този свят: страстни, романтични, улегнали, на приливи и отливи...  Учените поставят всичко на здрава основа и дават отговора: съществуват 4 типа връзки. Вижте ги и разберете към кой тип принадлежите вие.

 

1. Страстна и конфликтна

Това са двойките, за които е измислен фейсбук статусът "It's Complicated".
Тяхната връзка се движи от спад към пик и обратно. Споровете нерядко прерастват в драматични раздели, последвани от страстни събирания. Това не е непременно лошо. Тези двойки използват споровете, за да вземат решения за връзката си.

Те са по-малко склонни към раздяла от други, при които привидно всичко е хармонично.

"Двигателят на тези връзки е напрежението, което ги кара да се разделят, а после да се събират", казва Брайън Оголски, специалист по поведенческа психология.

2. Фокусирани върху партньора

Ако идеята ви за хубаво изкарване е дълга разходка, последвана от гледане на "Игра на тронове", вероятно спадате към тази категория.
Във фокусираните върху партньорството връзки двойките прекарват много време заедно, споделят хобита, свободно време и общи интереси - това е, което ги движи напред. Те отделят повече внимание и мислят, когато вземат общи решения. Това е връзка, която се изгражда отвърте навън.

Най-често това са най-хармоничните връзки.

3. Социалните пеперуди

Ако идеята ви за добре прекарана вечер е щур купон с любимия човек и всички приятели, най-вероятно сте от тази група. Социалните двойки споделят колкото време заедно, толкова и с общи приятели и изграждат връзка, заобиколени от група.

"Споделянето на една и съща среда кара тези довйки да се чувстват по-близки и привързани", казва Оголски.

Тези връзки често се оказват стабилни, любовта им разцъфтява от споделеното приятелство и привъзраност. Това е индикатор за дългосрочна хармония и задоволство."

4. Драматичните двойки

Тук всичко може да започне с цветя и рози, но това да не продължи дълго. Тези двойки често вземат решения, основани на негативния си опит и фактори, извън двойката.

"Те преживяват множество възходи и спадове, а желанието им да са заедно претърпява големи колебания", казва Оголски. "Дребните неприятности се натрупват и карат хората да виждат връзката си в негативна светлина, така че се стига до раздяла."
Не е изннадващо, че драматичните двойки се разделят два пъти по-често от останалите.

Коя е най-добрата връзка?

Там е работата, че на подобен въпрос не може да се отговори. Различните двойки израстват и се променят по различен начин.

Има различни начини една двойка да продължава напред и е поргрешно да си мислим, че съществува "правилен" начин да обичаме някого. А също, че завинаги сме затворени в определен стил връзка. Не същестувват веднъж завинаги дефинирани отношения.
Драматичната двойка може да се промени и да стане социална, а фокусираната върху партньорството да бъде завладяна от страстно-конфликтен тип.

Има хора, които срещнат ли веднъж половинката си, искат всички да узнаят това. Има и такива, които се наслаждават на интимностат си по-уединено.

Защо тогава учените се хабят да разнищват онова, което събира хората?

Важното е, онова, което използваме, за да стигнем до решение. Дали ще извлечем опит от конфликтите си, от силните страни, от приятелите - всичко това влияе. Хубаво е да се замисляме не само върху изборите си, а и върху онова, което ни е довело до тези избори.