Пътеводител на ненужните неща в кухнята, които създават хаос и безредие

Помните ли как изглеждаше кухнята ви след ремонта? Почти като дизайнерска, направо да я снимаш, а сега колкото и да подреждате, мястото все не стига и всичко изглежда разхвърляно. Вместо да купувате нови мебели за съхранение, започнете с изхвърляне на ненужното. Започнете от:

Гъбата за миене на чинии

Никога не е „прекалено рано“ да я смените. По гъбата има ужасно много микроби и колкото по-често я сменяте, толкова по-добре.

Найлоновите торбички

Както се казваше в една добра шега: "Не си българин, ако нямаш пликче, пълно с други пликчета". Всички имаме една колекция, която препълва някое чекмедже или ъгъл. Освободете се от тях.
Купете или си ушийте платнени торбички и ползвайте тях.

Кърпата

Всичко, което казахме за гъбата за чинии важи и за кърпата, с която сте бърсали ръцете си хиляди пъти, а също така използвате и да забършете какво ли не из кухнята.
Препоръчва се да се използва една кърпа за ръце, друга за подсушаване на съдове и трета за забърсване на плота. Препоръката е и трите кърпи да се перат всеки ден, а не когато се сетите. Тук на помощ идва рулото домакинска хартия.

Ненужните уреди

Благодарение на добре измислени реклами днес ни продават какви ли не магически уреди – за печене на хляб, за правене на паста, на фондю, за рязане на това и онова. Колко уреда имате, които не сте ползвали повече от 1 път? Те само заемат място. Има вече достатъчно сайтове, през които можете да ги продадете или дарите.

Консервите от памтивека

Да, става въпрос за онзи буркан мариновани чушлета, който от четири години прибирате в шкафа. Преминете през шкафовете и прегледайте срока на годност на запасите си от консерви, пакети с подправки и пр. Ще изхвърлите доста и ще освободите много място.

Готварските книги

Може би звучи стряскащо, но използвате ли ги изобщо? Днес може да проверите всякакви рецепти в интернет и няма смисъл да събирате книги или хвърчащи листчета с рецепти, които никога не прочитате. Има сайтове за антикварни книги, обърнете се към тях за помощ.

Целият този куп вещи над хладилника

В повечето домове мястото над хладилника се използва за оставяне всякакви дребни вещи, които се чудим къде другаде да сложим. Ето една идея – не слагайте нищо над хладилника, или ограничете до 1-2 неща!

Бутилки от вода

Не е препоръчително пластмасовите бутилки за вода да се ползват дълго време, а и от колко имате нужда? Ако сте от хората, които имат празни бутилки из шкафовете, изхвърлете ги.

Всички тези пластмасови кутии

Много домакини имат цели шкафове заети от малки, големи и какви ли не по форма платмасови кутии. Ограничете се до два размера и изхвърлете останалите. Така или иначе не ги използвате. Имайте предвид и това, че те не са вечни. След определен период на ползване трябва да ги замените с нови.

Всякакви неща, които са „безплатен подарък“ към нещо в магазина

Непотребни чаши с глупави надписи, магнити – магазините подаряват какви ли не глупости като част от промоциите си. Това рядко са качествени и наистина нужни пособия. Обикновено се превръщат в нещо, което заема място, а вие го държите, само защото не знаете какво да го правите.