Един прост тест ще ви помогне да разбере дали продуктът вреди на кожата ви

За добър грим е нужен фон дьо тен - това ще ви кажат всички. Всяка успешна сесия с макияж започна с фон дьо тен. Добрата основа наистина е важна и значително подобрява вида, заличава дребните дефекти, озарява и придава свеж и завършен вид. Обаче...
Безобиден ли е фон дьо тенът?
Не запушва ли порите в дълбочина, пречейки на кожата да диша? Навсякъде ще ви кажат, че това отдавна не е така, че технологиите са толкова напреднали и че съответният продукт има лека и безвредна формула.


Има един много лесен начин да проверим така ли е?

В чаша гореща вода капнете малко от вашия фон дьо тен и разбъркайте с четка. Ако продуктът се разтвори равномерно във водата - честито! Ползвайте си го със здраве - не сте си дали парите на вятъра.
Ако обаче остане на бучки или се размаже грозно по стените на съда, изхвърлете го. Срещу привидното разкрасяване този продукт всъщност ви вреди.Следващия път, когато се озовете на козметичния щанд още преди да изберете тона, който подхожда на ваша кожа, четете етикета - често ще срещнете съставки като полиетилен гликол, който се получава чрез сложни химични процеси с голяма токсичност, минерално масло (petroleum, liquid paraffin, mineral oil, petroleum jelly), което също няма да донесе нищо добро на кожата и здравето ви.

Минералното масло е широко разпространен петролен дериват и е класифицирано като карциноген. То няма абсолютно никакви подхранващи свойства и може да предизвика алергии, кожни раздразнения и обриви. Според учени от Университета Джонс Хопкинс минералното масло е вторият по важност фактор за преждевременното стареене след слънцето, тъй като забавя регенерацията на кожата.

Както знаете добрата грижа за кожата започва отвътре навън - хранете се балансирано, живейте активно и пийте вода. По възможност оставете фон дьо тена за специални поводи и винаги добре почиствайте грима от лицето преди сън.