Малките тайни на фризьорите, които обожават бретона

В прическите с бретон има нещо много изтънчено. Косата хем изглежда оформена, хем не прекалено фризирана. Бретонът е особено подходящ за права дълга коса, макар че стилистите го харесват и върху чуплива и къса. В бретона има нещо френско, може би неслучайно икони парижкия шик като Джейн Биркин и дъщерите й Шарлот Генсбур и Лу Доалон или неостаряващата Софи Марсо са го превърнали в своя запазена марка.
Може би понякога ви се иска да си направите плътен, тежък бретон, но се опасявате, че ако не се харесате, няма как да върнете нещата назад. Ето някои трикове, които стилистите използват, когато клиентките им се колебаят.

 

1. Започнете с малки стъпки

"Започнете с тънък бретон, не го правете гъст и плътен. Ако ви хареса, винаги можете да добавите плътност, а ако не, просто го отвейте настрани. "Бретонът е чудесен, когато искате да се скриете зад него, а освен това е много по-щадящ към челото ви от ботокса", казва Джими Пол от нюйоркския салон "Бъмбъл".

2. Оставете го по-дълъг

"Започнете с по-дълъг бретон - съветва лондонския коафьор Джеймс Пекис. - Косата винаги се "свива" и вдига, особено, акоако е чуплива или режете, докато е влажна. Винаги можете да отрежете още, но когато без да искате направите бретона твърде къс, се чувствате изложени, все е дно сутринта сте забравили да си обуете бельо."


3. Бретонът е страхотен начин да промените прическата

Ако имате дълга коса, искате да промените нещо във вид си, но нямате смелост да се подстрижете късо, направете си бретон - съветва Орландо Пита. - Хем ще постигнете промяна, хем няма да пипате дължината. Дългият секси бретон е чудесен."

4. Ако имате "лизнато"...

Не си правете прическа с прав бретон, защото непрестанно ще трябва да се борите с "лизнатото" и да предприемате сложни маневри рано сутрин, докато бързате.

5. Говорете с фризьора си
Има прически, при които бретонът може да се подчертае или да се отметне и фиксира върху отделните пластове - въпрос на подстрижка.

6. Сушене
Когато сушите мокрия бретон, правете го в посока, обратна на тази, в която той естествено стои.

7. Първо бретонът
"Когато суша косата, винаги започвам от бретона, казва Брайсел Перес от "DreamDry Blow Bar" - първо така избягвам всякакви възможни пропуски, докато косата е още влажна и второ - вниманието на клиентката все още е будно и мога да обсъдя с нея какво точно иска, преди да се разсее и да започне да си гледа телефона."