Ето няколко трика, с които да улесните готвенето, съхранението на продукти, охлаждането, затоплянето и други процедури в кухнята.

1. Лесни за белене твърдо сварени яйца

Вместо да ги варите по традиционния начин, направете ги на пара в кошница за готвене на пара, спусната над вряща вода за 15-16 минути; черупките се махат с лекота.
 
2. Перфектни печени зеленчуци

Поставете тавата във фурната да се нагрее предварително; когато зеленчуците докоснат горещата й повърхност, те започват печенето с вкусен летящ старт.
 
3. Импровизирана четка

Когато не можете да намерите четката си за печива, или нямате такава — направете бърз заместител за еднократна употреба: сгънете парче пергаментова хартия многократно, за да получите малък правоъгълник. Срежете краищата с кухненска ножица и се насладете на импровизираната си четка.
 
4. Направете си сами пудра захар

Ако откриете, че нямате подръка пудра захар, когато ви е необходима, стрийте гранулирана захар в мелачка за подправки, за да получите бързо пудра.
 
5. Затоплете

Този професионален трик поддържа ястията, които се слепват и слягат бързо - като ризото или креместа паста (включително макарони със сирене), свободни и неслепени: поднасяйте на затоплени чинии. Използвайте фурната, настроена на "затопляне", за да ги нагреете.
 
6. Охладете

Ако сотирате лук и той започне да става твърде кафяв, хвърлете в тигана кубче лед, за да го охладите бързо. Водата ще се изпари бързо, а лукът ви ще бъде спасен.
 
7. Ускорете приготвянето на месно руло

Когато желаете да похапнете месно руло,ноне ви се чака повече от час, за да се сготви то, разделяйте и владейте: разделете месото на отделни порции и ги поставете в тава за мъфини - и печете 15 минути на 230°.
 
8. Приготвяйте по-вкусни зърнени храни

Подобрете вкуса на киноата, просото, кафявия ориз или булгура, като ги готвите в чаена вода.
 
9. Направете вино на ледени кубчета

Имате бутилка вино, която просто не можете да довършите, а не искате да пилеете остатъка? Излейте виното във формички за лед и го замразете. Извадете няколко кубчета за бърз сос, нуждаещ се от допълнителен вкус и аромат, или ги добавете във винен коктейл или сангрия.
 
10. Назъбени ножове

Когато вече сте изпуснали момента да наточите ножовете си, и просто нямате време да вадите белгията, използвайте назъбен нож за рязане. Подобното на трион острие ще се справи доста по-добре от затъпените прави ножове.
 
11. Игнорирайте срока на годност на яйцата

Често се шегуваме, че яйцата никога не се развалят (но това е само шега; те определено могат - и се развалят). Но датата, посочена на кутията, не трябва да ви е ориентир за това дали още те са годни; не ги изхвърляйте в мига, в който тя отмине. Поставете яйце в чаша вода: годните яйца потъват; развалените изплуват.
 
12. Лесно почистете грил тигана

Използвайте четка за грил, за да почистите остатъците, без да съсипвате кухненска гъба или кърпа. За натрупани дебели пластове от замърсяване, обърнете тигана върху силна газова печка, и частиците ще изгорят бързо и ще паднат.
 
13. Укротете мускатната тиква

Поставете цяла мускатна тиква в микровълновата и я загрейте за 2-3 минути. Така тя ще се бели, чисти от семките и реже много по-лесно.
 
15. Омекотете и подсладете бързо банани

Искате да направите бананов хляб, но плодът още не е достатъчно зрял? Поставете бананите с корите им върху покрита с хартия за печене тава или чиния, и ги поставете във фурната, докато тя се нагрява, или в микровълновата за няколко минути, за да узраят набързо. Когато кората потъмнее, бананите са готови.
 
16. Спасете вехнещи зелени растения

Когато спанакът или кейлът са на ръба на развалянето и имате повече от тях, отколкото можете да използвате в момента, замразете ги в затваряща се с цип торбичка във фризера. Следващия път, когато ви е нужна зеленина за готвене (сотиране, супа, омлет, стир фрай), просто ги извадете от фризера и ги използвайте.
 
17. Правите ядки? Направете повечеMore

Когато печете ядки (при 160°, перфектна температура за освобождаване на натурални масла), печете много. Замразете излишните и си спестете една стъпка при готвене в бъдеще (няма нужда да ги разтапяте преди употреба).
 
18. Овържете пилето без връв

Направете разрез в излишната кожа от двете страни на дупката и прокарайте бутчетата през цепките — за перфектни резултати. (Защо всъщност го овързвате, вероятно ще се запитате? Това спомага пилето да се готви по-равномерно и да запазва елегантната си компактна форма.)
 
19. Перфектна риба всеки път

Разделете на порции филе от по 150 г, и поставете колкото такива са ви нужни през 5 см върху покрит с фолио лист хартия за печене, напръскан с готварски спрей. Подправете или гланцирайте колкото пожелаете. Печете на 200° за 10 минути.
 
20. Пробвайте по-добър заместител на суроватката

Вероятно сте чували съвета за добавяне на оцет или лимонов сок към мляко, за да правите домашна суроватка — но тази смес никога не е достатъчно гъста и кремообразна, за да ви върши достатъчна работа. Вместо това използвайте разредено цедено мляко или гъст йогурт: разбийте ¾ чаша йогурт и ¼ чаша вода, или обезмаслено мляко.
 
21. Спестете си малко миене

Когато носите сурово месо до грила, пренасяйте го на покрита с фолио чиния или лист хартия за печене. След като храната е на грила, изхвърлете фолиото; можете да поставите готовата храна на чинията, без да се налага първо да я миете.
 
22. Не пилейте продукти

Измервайте брашно, захар и други сухи съставки в суха чаша за мерене, поставена върху лист восъчна или пергаментова хартия. Всичко, което падне, когато изравнявате лъжиците, може да бъде изсипано безпроблемно обратно в кутията.
 
23. Стабилизирайте плика

Когато изливате сос или останала супа в затварящ се с цип пластмасов плик, поставете плика в голям стъклен съд за мерене; увийте горната част на плика,като я сгънете – това ще задържи плика отворен и ще предотврати изцапване или разливане.
 
24. Дозирайте

Контролирайте порциите следващия път, когато правите бисквити. Разпределете тестото на покрит с пергаментова хартия лист за печене. Вместо да печете тавата, замразете я. Когато тестото се втвърди, прехвърлете го в затварящ се с цип плик за фризер - и вадете по една бисквита, за да я приготвите "по поръчка", когато желаете да си направите бисквити, а не искате да прекалявате.

 
25. Правете бульон, докато спите

Нямате време да се въртите около вдигаща пара тенджера за бульон? Поставете съставките за бульона в "холандска печка" (чугунен съд с дебели стени) и печете, без капак, при 100° в продължение на 8 часа или цяла нощ. (За бульон с не толкова богат вкус, гответе в съд за бавно готвене на ниска температура цяла нощ.) На сутринта оберете пяната, отцедете, охладете до стайна температура и замразете.

 

Източник Goodlife