Приятелството и близостта с другите са по-важни за здравето ни от редица други фактори

Независимо дали кръгът ни от приятели се увеличава с всеки уикенд или обратното - свил се е до шепа хора, на които имаме доверие, без съмнение е фактът, че всички ние сме социални същества, които търсят комфорт и подкрепа от другите.
Но също като останалите аспекти на живота от диетата до физическата активност, ние невинаги обръщаме достатъчно внимание на онова, което насърчава добруването ни - връзките и приятелствата не правят изключение, пише Independent.
Фактът, че пренебрегването на социалните контакти ни кара да страдаме, се подкрепя от множество изследвания на душевното здраве. Оказва се, че мнозина смятат, че поддържането на добри взаимоотношения с близките и околните е много по-важно за доброто им душевно състояние и здраве от здравословната диета, упражненията и избягването на вредните навици.

 


46 процента от 2000 възрастни, участвали в британско изследване, споделят, че съжаляват, задето не инвестират достатъчно в приятелство - при мъжете тази цифра стига до 50%. И въпреки че повечето хора оценяват добрите социални контакти по-високо от здравословния начин на живот, само 11% от запитаните се фокусират върху въпроса и правят усилия в тази насока.
За да насърчи хората да полагат повече усилия в намирането и търсенето на приятелска среда, британската Фондация за душевно здраве изпраща на желаещите, които са се регистрирали на сайта й, текстове, чрез които хората да оценяват напредъка си. "Непрекъснато слушаме как семейната и приятелска среда е помогнала на мнозина да се възстановят от тежки душевни болести", - казва Ниа Карпентър, говорител на фондацията.
С отпадането на табуто върху темата за душевните болести, все по-голямо внимание се обръща на физическото и душевно влияние на самотата върху човека.
Според кампанията End Loneliness социалните контакти могат да намалят риска от определени болести и помагат на хората да се възстановят по-бързо след боледуване.
Разбира се, много е важно качеството на връзката - едно приятелство може да бъде извор на сила, но може да бъде и опасно, да манипулира човека и да го кара да се чувства като в капан. "Здравословните контакти са от голямо значение за физическото и емоционалното състояние на човека - казва доктор Наташа Билани, консултант психиатър към болница в Роухамптън, Лондон.
Колкото до начините, по които една връзка уврежда човека, това най-често става чрез заплахи, тормоз и насилие. Ако има подобно напрежение, то може да доведе до сърдечни болести и психични разстройства."
В същото време според учените не е чак толкова трудно да възстановим връзки, които сме пренебрегвали известно време. За да бъдем по-отворени към другите, е достатъчно да започнем с малки стъпки: да поздравяваме съседите си, поне една вечер в седмицата да оставим технологичните джаджи и да общуваме истински с близките си. Можем да положим усилия да опознаем по-добре новия колега в офиса, също така да се чуваме поне веднъж седмично с родителите си, за да разберем как живеят и наистина да ги слушаме, вместо разсеяно да кимаме, правейки нещо друго в този момент.
Доктор Карпентър обобщава: "Понякога забравяме колко работа изисква дна връзка. За да се подъдржа трябват усилия и е много лесно да я приемем за даденост, но е извън всяко съмнение, че колкото повече даваме в една връзка, толкова по-щастливи ще бъдем."