Става все по-топло, движим се по-активно, спортуваме на открито и нуждата от дезодорант става все по-належаща. Може да сте чували предупреждения, че те са опасни. Че водят до рак на кожата и че трябва да избягвате антиперпизантите, тъй като рискът е още по голям.

Вярно ли е това?

Съществува подозрение, че алуминият, който се използва в антиперпизантите може да навлезе в кожата и да предизвика промени в естрогенните рецептори в гръдните клетки.

Нито едно изследване до момента обаче не потвърждава, че алуминият е в пряка връзка с рака на гърдата.

Безопасността на дезодорантите също се подлага насъмнение. Те не блокират потта, но я неутрализират с помощта на парабени. Те също се свързват с опасността от рак, заради съдържанието на естрогени.

Съществува теория, че увеличаваме риска от рак на гърдата, когато се бръснем под мишниците и после използваме дезодорант, като по този начин способстваме вредните вещества да навлязат в кръвта. Според същата теория мъжете много по-рядко боледуват от рак на гърдата, понеже не се бръснат под мишниците.

Трябва ли да се откажем от достиженията на науката и да потърсим някакви натурални заместители на дезодорантите?

При жените във Великобритания, където са правени изследвания, шансът за развиване на рак на гърдата са едно към осем (като изключим персоналните рискове). Същевременно почти всяка жена епилира подмишниците си и използва дезодоранти. Това не означава, че двете са свъзрани.
Организациите, изследващи рака, не виждат доказателства, че използването на дезодоранти или антиперпизанти увеличава риска от раково заболяване.

Ракът се развива в горната външна част на гърдите не защото тя е най-близо до мишниците, а заради лимфатичния дренаж на гърдите, обусловен от анатомията.

Възможно е, ако ви предстои мамография, да бъдете посъветвани да не използвате този ден антиперпизанти, защото при рентгеновата снимка те могат да изглеждат като наслоявания на калций, което пък е възможен симптом на рак.

Не съществуват и доказателства, че антиперпизантите спират токсините да излязат от тялото. Ние не изпотяваме токсини, само вода и сол. Работата по елиминирането на токсините се извършва от черния дроб и бъбреците.

Мъжете страдат значително по-малко от рак на гърдата, не защото използват по-малко дезодорант, а защото имат много по-малко естроген в тялото си.
Сред рисковите фактори за рак на гърдата са количеството алкохол, което консумирате, колко мазнини натрупвате, дали имате хормонозаместителна терапия. Какво слагате под мишниците си не е сред тези фактори.

 

Източник Observer