Добрият грим може да ни преобрази от недоспали патенца в принцеси. С умела намеса можем да подчертаем силните си страни, да редуцираме недостатъците, да скрием някоя и друга година или факта, че не сме спали добре. Дребни бръчици, петна, уморен вид - това са неща, които доброто гримиране може да тушира. Понякога обаче допускаме грешки и вместо да изпишем вежди, добиваме нелеп вид.
Ето ги и най-честите подводни камъни на макияжа.

Твърде много фон дьо тен

Фон дьо тенът не само трябва да е в правилния цвят и текстура, но и в правилното количество. Ако сбъркате цвета или сложите твърде много, има риск да заприличате на намазани с пастет.
За да избегнете тази опасност, предпочитайте течните текстури със светлоотразяващи частици - те ще придадат здрав и отпочинал вид на кожата. А и колкото и качествен да е продуктът, не прекалявайте с него!

 

Твърде много спирала на миглите на долния клепач

Ако акцентирате върху миглите на долния клепач, ще подчертаете бръчиците около очите, независимо колко са малки - всеки ще гледа тях.
Вместо това едва докоснете с четчицата миглите и то само в краищата - това е начинът да придадете повече изразителност на погледа.


Погрешното червило

Безспорно червилото е важен съюзник на жените. Стига да е в правилния цвят и количество, обаче.
Ако имате тънки устни, по-добре избягвайте тъмните, наситени тонове - те всъщност ще накарат устните ви да изглеждат още по-малки.
Ако искате по-плътни устни, може да излезете леко от естествените им очертания - но пак трябва да внимавате.
 

Погрешно слагане на тъмни сенки

Тъмните сенки придават драматизъм на погледа, но не ги разстилайте върху целия клепач - това ще ви състари и ще изглеждате като статисти в продукция за вампири. Вместо това сложете само във външния ъгъл на клепача. Не използвайте само черен цвят, а прелейте със сиво или кафяво.

 

Прекалено подчертаване на долния клепач

Не, тъмният молив върху долния клепач не ви помага, обратното свива и затваря оптически окото. Обратният ефект се постига с бял или молив в светъл цвят.

 

Нанасяне на руж върху скулата

Ружът положен върху ябълката на скулата е за млади момичета, които по-скоро нямат нужда от подобно подчертаване на естествената си руменина. Слагайте руж - желателно в светли пастелни тонове - в областта под скулата. За да си помогнете можете да "глътнете" бузите и да направите "муцунка", така ясно ще се очерте мястото. Не приближавайте с четката зоната до носа. За оптимален ефект някои гримьори съветват комбинация от руж и фон дьо тен или коректор.


Прекалено подчертани вежди

При веждите модата в гримирането най-често се мени. В момента актуални са плътните вежди, но не се поддавайте на желанието да ги подчертавате прекалено. Тежките вежди могат да ви накарат да приличате на клоун, при това възрастен клоун. Когато избирате молив или спирала за вежди, предпочитайте тон до два по-светли от цвета на вашите вежди.

 

Не пропускайте коректора

Колкото и добре да се гримирате после, ако сте пропуснали тази основна стъпка, ефектът ще се загуби. Тъмните кръгове са проблем за мнозина, а тънък слой коректор само на засегнатото място може да свърши чудеса.