Когато в модата се говори за провокация, обикновено е замесен Карл Лагерфелд. Той умее да разпръсва перушината почти толкова, колкото да прави от нея (перушината) бални рокли, пише Guardian.
Последният му ход, обилно осветен от светлината на прожекторите и медийното внимание, е дефиле в Куба, по-малко от година след затоплянето на дипломатическите връзки със САЩ. Лагерфелд заяви пред Ройтерс, че шоуто било "отдаване на почит към културното богатство и отварянето на Куба". Но поставянето на елитен моден спектакъл в страна, в която средната годишна заплата не надхвърля 3000 долара, е меко казано спорно. Стоките на "Шанел" няма да са на разположение за продажба в Куба (пък и голямата част от кубинците не биха могли да си позволят даже ключодържател на марката.)
Журналистите и гостите на четиридневната модна вакханалия се оплакваха от неизбежните тропични комари и живееха в постоянен страх от зараза с вируса Зика, поради което всяка локация от програмата, бе старателно дезинфекцирана.

 

Е, има нещо, за което всички са съгласни - Хавана предлага невероятен сетинг за модно шоу.  Дългите редици винтидж автомобили в бонбонени цветове - емблематични за града почти колкото и мохито коктейлите, невероятна променада покрай колониалните фасади в избелял от слънцето пастел, палми, океански бриз. За шоуто пристигат музите на "Шанел" Ванеса Паради и Жизел Бюндхен, на сцената свири истински местен бенд.
Носеха се упорити слухове, че кайзер Карл щял да донесе в страната безжичния интернет. Това не стана. Лагерфелд е могъщ, но не е всесилен. А отразяването на събитието се превърна в проблем, тъй като интернет има само на 30 места, пръснати из целия остров.
 


Превръщането на улиците в историческия център на Хавана за декор на модно шоу с луксозни стоки, които няма да бъдат налични за продажба в Куба повдигна иронично доста вежди. Въпреки това на ревюто присъства Тони Кастро, внук на Фидел, който обича да се изявява като модел. Той заяви, че за Куба е "чест да бъде домакин на едно толкова голямо събитие."Палавостите на Лагерфелд не приключиха дотук. Той винаги е имал вкус към модния спектакъл и винаги е знаел как да подправи блюдото с провокация. Моделите носеха барети, които са колкото изконно френски, толкова неделими от революционния тотем Че Гевара. Гуаябера - местната мъжка дреха на Острова, носена от селяни и земевладелци, бе трансформирана в коктейлна блуза от органза. Картинката завършват чантите с надпис "Coco Libre".