Древните хора са вярвали, че всичко на този свят е свързано и че едни и същи процеси управляват микро и макро света.
Цикълът на сезоните се оприличава на фазите на човешкия живот например: пролетта е като детството, лятото като младостта, есента отговаря на зрелите ни години, а зимата на старостта.

Подобни убеждения са свързани и с луната.

Фазата, когато месецът намалява не е подходяща за започване на нови начинания, затова пък е добро време за отслабване - един вид както намалява луната, така изтънява и талията.

Луната влияе на океани, реки, земното гравитационно притегляне и на цикъла при жените. Луната оказва влияние и на водата, съдържаща се в човешкото тяло, както и на апетита ни. Ако успеем да се съобразим с фазите на Луната и да се възползваме от нейната власт, можем да пречистим нашето тяло и да загубим някои друг излишен килограм.

Почти през цялото човешко съществуване се говори за въздействието на Луната върху Земята и човешкото тяло. Някои учени смятат, че при пълнолуние се стимулира агресивно поведение и се обостря и нуждата ни от храна (всички сме гледали филми за върколаци).
Точно тогава обаче, тялото може да изгуби повече вода и трябва да се консумират повече течности и почти никаква храна, за да може да намалим телесното тегло.
Основният план за лунна диета се състои от 24 часа, в които човек се отдава на пълен глад. Консумира се само вода. Предполага се, че това изчиства огранизма. Този режим се спазва при пълнолуние или новолуние.

Разширеният режим включва допълнителни насоки за загуба на тегло, спрямо всички фази на луната. Например, периодът на намаляваща луна е най-доброто време за започване на диета. Тогава и апетитът ни е по-малък. Консумацията на нискокалорични храни е много подходяща през този период.

Независимо от диетите, може да обърнете внимание на това дали фазите на Луната влияят на тялото ви.