Днес всеки е съгласен, че жените имат право на кариера, но по отношение на децата, обществото все още смята, че е в правото си да притиска жените и да ги съди, когато не искат да стават майки - по темата - Валерия Симеонова.

Природата е дала еднa изключителна способност на нас жените - да даваме живот. Някои смятат, че това трябва да е основна житейска цел. За несбъднатите очаквания, обществения натиск и професионалния успех пред личния говорят световно известни жени, които поради някакви причини са останали без наследници. Те споделят как се чувстват от това, че нямат деца.

 

Камерън Диаз: "Да имаш деца е толкова сериозна работа. Да отговаряш за нечий чужд живот освен своя - не бих могла да се справя с това. За мен е по-лесно да нямам деца. Едно бебе - това са грижи всеки ден, по цял ден, за 18 години... Да нямаш деца прави живота ти по-лесен, но това не означава, че вземането на такова решение е лесно. Харесва ми да се грижа за други същества, но никога не съм била привлечена от това да съм майка." - Esquire Magazine

Челси Хендлър: "Не мисля, че ще съм добра майка. А и не искам детето ми да бъде отгледано от бавачка, защото аз нямам време да се грижа за него."

Опра Уинфри: "Ако имах деца, биха ме мразили. Щяха да гостуват в "Шоуто на Опра" и да се оплакват от мен. Защото нещо в живота ми щеше да страда от моя успех и това вероятно щяха да са те."

Порша де Роси: "В средата на 30-те ти години се появява един натиск и се замисляш - трябва ли да имам деца, защото другите имат и изглежда, че много им харесва, или защото наистина го искам? Не чувствах моя отговор да е положителен. Трябва наистина да искаш да имаш деца, а нито една от двете ни с Елън не го желае."

Елън ДеДженеръс: "Вероятно с Порша бихме били чудесни родители. Но става въпрос за човешко същество и освен ако не си сигурен, че имаш отлични умения и изключителен копнеш да го направиш - децата ти ще са прецакани."

Дженифър Анистън: "Не харесвам натиска, който се оказва върху мен и други жени - че сме се провалили, ако не сме създали поколение. Не мисля, че е честно. Може от теб да не е излязло дете, но това не означава, че не си грижовна - към кучета, към приятелите си или техните деца. Това мислят хората за мен: че съм толкова вглъбена в кариерата си, в професионалния успех, че не съм станала майка и колко егоистично е това."

Ким Катрал: "Намирам термина "бездетна" за изключително обиден. Може би никога няма да предприема крачката да стана майка, но това не означава, че не съм нечий родител. Има млади актьори и акриси, на които съм ментор. Имам племенници, с които съм много близка. Успявам да покажа майчинския си инстинкт, без да имам биологични наследници. Има начин да си майка, без името ти да присъства в нечий акт за раждане."

Рене Зелуегър: "Майчинството никога не е било моя амбиция. Не разсъждавам така. Не съм имала очаквания, че на 19 ще направя това, а преди 25 ще съм направила онова. Приемам нещата както се случват, ден след ден, и ако стана майка, ще е добре дошло."

Доли Партън: "Отраснах в голямо семейство. В един момент от живота ми, братята и сестрите ми дойдоха да живеят при мен. Обичах децата им като мои внуци, а сега имам и правнуци. Мисля си, че не ми е било писано да имам собствени деца, но това не ми пречи да обичам чуждите като свои."

Катрин Хепбърн: "Бих била ужасна майка, защото всъщност съм голям егоист. Не че това е спряло повечето хора да имат деца..."

Кандис Бушнел: "Има жени, които го правят. От друга страна, има много жени писатели, които никога не са се омъжвали и нямат деца. Сега съм семейна, но се омъжих на 43. Когато бях по-млада, знаех, че ако трябва да избирам между това да съм успешен писател и да се омъжа, щях да избера кариерата. Нямам деца. За щастие, не всички са така. Но мисля, че ако гориш за професията си, тя може да се превърне в твое дете."