Както знаете професионалистът в кухнята се разпознава по пресните зеленчуци и подправки. Но може би не знаете, че има растения, които сложени във вода, пускат коренчета или листа и които спокойно можете да гледате вкъщи на балкона или даже на перваза. И винаги да имате запас от витамини под ръка.

Пресен лук

Пресният лук отново ще даде листа, когато поставите стръковете в чаша с вода с потопени коренчета. Просто трябва да е на светло.

Чесън

Същото се отнася за чесъна. От потопените наполовина скилидки ще изникнат листа. Вкусът на домашно отгледаният чесън е деликатен и много подходящ за зелена салата и агнешко.

Бок Чой (Китайско зеле)

Ако оставите долната част на растението потопена във вода в добре осветено помещенние след седмица-две ще имате цяла нова зелка.

Моркови

Морковите също ще пораснат, ако оставите стъбълцата с част от растението във вода.

Босилек

Когато дръжките достигнат дължина от 3-4 сантиметра, отрежете ги и ги поставете дирекно на слънчева светлина в чаша с вода. Когато удвоят дължината си, повторете процедурата. Скоро ще имате достатъчно босилек за домашен сос пест.

Селъри

Този вид целина, който дава само стъбла, вече се намира у нас. Отрежете основата, която така и така е доста твърда за ядене, и я поставете в съд с топла вода. Листата ще започнат да растата в центъра, щом това стане, можете да пресадите растението в саксия.

Маруля

По същия начин, ако оставите основаната на марулята в съд с вода за няколко дни, ще започнат да растата нови листенца. Тогава можете да я посадите в саксия или сандъче на балкона.

Кориандър

Още едно растение, което потопено във вода, се развива чудесно. Тръгне ли да расте, посадете си го в саксия и се радвайте на чудесния му аромат.