Виж какво значи.

Още преди да имаме ясно оформено коремче, по време на бременност си задаваме често въпроса за пола на нашето дете. Увеличаващата се обиколка на талията предизвиква толкова много емоции и очаквания, с които неизбежно се сблъсква всяка жена. Разбира се, получавайки различна информация от различни източници е възможно да определяме пола на бебето грешно.

Има обаче, една малка подробност, всички признаци, ориентирани по формата и размера на корема, нямат никаква тежест при определянето на тези неща.

Всяка бременност е уникална и различна сама по себе си, затова е трудно само формата и размерът да ни насочат правилно. Единственото, което със сигурност може да знаете е свързано с развитието и състоянието на плода, но за целта мнението на вашия лекар, е от основополагащо значение.
Формата на коремчето зависи преди всичко от вас т.е от ръста и дебелината на костите и размера на таза на майката.От значение е тонусът на мускулите на предната коремна стена и количеството околоплодни води. Размерите на бебето също оказват влияние, тъй като матката се разтяга най-често на страната, където съпротивлението е по-слабо. Не случайно , при първата бременност коремните мускули са с по-добър тонус, затова има възможност и до 5 месец коремчето ви да бъде незабелязано.

За да не пропуснат важни промени в състоянието на бъдещата майка и на бебето, лекарят и акушерката трябва редовно мерят височината на дъното на матката и големината на корема. Както казахме, околоплодните води предопределят размерите и темповете, с които расте корема. С помоща на ултразвук може да получите конкретна причина за по-голямото им наличие или оскъдност.

Вашият лекар трябва да се погрижи за пълни изследвания преди раждането, особено ако с наближаването му забележи необичайна форма. Важно е да се установи, дали вътрешните размери на таза са достатъчни за безпроблемна поява на бебето.