Кратък списък на думите и изразите, които е най-добре да изхвърлим от речника си.

Думите имат сила, те могат да лекуват, да нараняват и да отварят пропасти. Понякога съвсем обикновени фрази на учтивост или изпуснати думи може да се приемат зле. Ето кратък списък на словесните форми, които е най-добре да изхвърлим от речника си.


1. "Колко си отслбнала", "Я как сте се пооправили"

Теглото е болна тема за мнозина. Хората приемат тежко промените с телата си, затова по-добре се въздържайте от подобни коментари. Вместо това кажете "Изглеждате страхотно!"

2. "Изглеждаш страхотно за възрастта си"

Дори и казана с добри чувства, тази фраза напомня на събеседника за вързрастта и най-често се тълкува като: "На фона на другите старчоци, ти изглеждаш що-годе добре."
Отново опитайте с нещо по-общо: с "Изглеждате великолепно" - няма да се изложите.

3. "Това не е моя работа", "Не ми плащат за това"
Това са най-разпространените възражения на работното място. В 99% те ще предизвикват раздразнение у прекия ви шеф, понеже манифестират вашето равнодушие. Вместо това, кажете: "Днес имам страшно много работа. С кое от заданията да започна първо?"

4. "Нямам време да говоря с вас", "Зает/а съм"

Подобни изявления показват лошо възпитание. Много по-уместно е да кажете нещо като: "Много се извинявам, но точно сега започваме важна среща и трябва да вървя. Ще се видим и ще обсъдим проблема ви другия път или "Нека обсъдим това след един час, трябва спешно да завърша една задача."

5. "Може да прозвучи глупаво, но..."

С подобен увод ще обезцените всичко, което смятате да кажете по-нататък. Забравете за подобни фрази.

6. "Не се обиждайте, но..."

Звучи като предупреждение, че ще последва нещо неприятно. По този начин маркирате на събеседника си да очаква от вас именно нещо обидно и грубо. Усетите ли подобна фраза да си добира път до върха на езика ви, сменете темата на разговора.

7. "Ти пак го направи"

По-добре не лепете етикети и не слагайте всичко под общ знаменател. Вместо конфликтна фраза, може да кажете "Разстроена съм, понеже пак си оставил чиниите неизмити. Какво да направим, за да не се повтаря това?" Така говорите за вашите чувства, а не за това колко е лош партньорът/синът ви. Така по-вероятно ще го стимулирате да не допуска разстройващи ви проблеми.

8. "Ако наистина ме обичаше, ти би..."

Произнасяйки тази фраза не просто манипулирате пратньора си, ами и му давате знак, че отношенията ви не ви устройват. Това надали ще укрепи връзката помежду ви. Вместо това опитайте с "Ще се чувствам по-добре, ако ние направим..." Много по-добре е да запазите продуктивни отношения, като обясните защо сте разстроени и после предложите решение.

9. "Той не ти беше на нивото", "Радвам се, че си се избавил от нея"

Даже когато с най-добри чувства се опитвате да утешите някого след раздяла, подобна фраза може да се приеме като оскърбление на вкуса и неумение да се избере правилния човек. Вместо това пробвайте с "Той/тя ще съжалява", "Той/тя избуги много".