По Елизабетинско време в Англия например са се тачели развалените зъби

Каквото и да ви говори д-р Енчев за красотата, има един неоспорим факт и той е, че с времето представите за красиво се менят. Съществуват и непреходни символи, разбира се, антични статуи, ренесансови портрети - те показват, че хората, живели преди 400 или 1000 години не са разбирали красотата по-различно от нас. Има обаче и някои схващания, които от съвременна гледна точка са направо куриозни.
По Елизабетинско време в Англия например са се тачели развалените зъби - защо ли? Захарта е била открита наскоро, била е скъп, луксозен деликатес и който можел да си я позволи, че и да злоупотребява с нея имал развалени зъби. Да, в този случай става въпрос по-скоро за проява на статук, но куриозите не свършват тук.

Култът по слънчевия загар е доста млад. През по-голямата част от човешката история, загорелите страни са били за простолюдието, което си е изкарвало прехраната с усърдна работа на полето. Бледото лице е било признак за по-високо социално положение. Означавало е, че не ви се налага да работите за прехраната си. В редица култури и жените, и мъжете са избелвали лицата си с различни оловни - т.е. - отровни помади. Във Венеция например токсичните белила увреждали кожата, което налагало нуждата да се използват все повече белила - истински омагьосан кръг.
В епохата на романтизма особено се ценят и сините кръгове под очите, както и вените прозиращи под кожата - символ на чувствителност и изтънченост.

Банята е вредна. С почетн изключения като древен Рим и Османската империя, европейските култури гледат с голямо подозрение на банята. Християнството има голяма заслуга за това - всички, свързано с тялото минава за нечестиво и навеждащо на порочни мисли. Какво да правим обаче със смрадта, която некъпаното тяло, неизменно излъчва. Много просто - поливаме с парфюм.

Рубеснови форми.  Култът към слабата, стройна женска фигура също е доста нов. През по-голямата част от човешката история и в почти всички култури се харесват жени с развит ханш и мощни бедра, гарантиращи плодовитост и раждане на многобройно потомство. Също така пищната, дебела фигура е символ на богатство, охолство и обилие от храна.
Колкото до мъжката фигура - препоръчителните изисквания за широки рамене и тесен таз не са се изменили съществено през вековете.

Перукерът, моят приятел. В Римската империя сложната, богата фризура е реферирала към висок социален статус. Богатите прически на матроните сас е правели с помощта на кичури естествени коси - днешните екстеншъни. Венецианската република също е ценяла разточителните перуки, а във Франция от ХVІІ в., когато сифилисът и другите венерически болести поразяват обществото, перуката се превръща в необходимост - къде заради "венчето на Венера" - диамедата от обриви по челото, къде заради оплешивяването, което болестта предизвиквала.
Колкото по-висока фризурата, толкова по-висок статусът.

 

Веждите - между Клара и Кара. Веждите са сред най-податливите на модите черти на лицето. В хода наисторията ту са се харесвали тънки като конец, ту гъсти и подчертани.  Клара Боу, една от първите звезди на киното, налага модата на изтънените вежди. В днешно време еталон пък е манекенката Кала Делевин с подчертаните си, гъсти вежди.

Епилацията не е от вчера. В Римската епоха и жените, и мъжете са се подлагали на епилация - гладките крака и подмишници са били абсолютна норма. запазени са съвети от онова време - хората са използвали нагряти орехови черупки, за да омекотят космите, преди да ги минат с бръснач или пинсета.

 

Русото винаги е на мода. Истинските блондинки са между 2 и 3% от всички жени - като всяко рядко нещо и русата коса се е ценяла много високо. В периоди на експанзия в Римската империя особено са се ценели пленички от германските и славянски племена, заради бялата кожа и русите си коси, а матроните са използвали различни треви за изсветляване на косата. Ренесансът също благоговее пред златните къдрици, а какво да кажем за холивудските звезди - обожествени от камерата и обожанието на милионите почитатели?

Американска прелест. Когато през 1990 списание "Алюр" провежда анкета кой олицетворява американскта хубост получава еднозначен отговор Кристи Бринкли. Манекенката украсява три пъти корицата на Sports Illustrated Swimsuit.
Когато през 2010 списанието повтаря проучването, се оказва, че отношението се е променило. 69% от респондентите вече не вярват, че същестувва единен американски модел за красота. Жените и мъжете масово посочват латино моделите като най-атрактивни на снимките на различни раси и етноси.