Валерия Симеонова прави на пух и прах "доброжелателните" съвети на близки, познати и "общественото мнение"

Дами, колко често получавате съвети от другите? Вероятно доста често. Тези съвети, независимо дали са искани или не, невинаги са от добрите.
Ето някои от тези, които никога не трябва да се съобразявате.

1. Изберете си женска професия
Доскоро се смяташе, че професиите са определени по пол. В последно време се намират все по-смели жени, които да разбият стереотипите за тази определеност. След като има достатъчно смели и амбицирани мъже да станат отлични кулинари, гримьори, коафьори и други подобни типично женски професии, защо да няма жени инженери, самолетни пилоти или предприемачи? Най-важното при избора на професия е, да я практикуваш със страст и да ти носи удоволствие. Има достатъчно хора, които отиват с нежелание на работа, не им харесва какво работят, но търпят тези несгоди само защото все пак трябва да се изхранват. Не бъдете от тях. Изберете каквато и да е професия, която ви вълнува и се постарайте да сте най-добри в нея.

2. Крайно време е да улегнете и да се омъжите
Това е ужасен съвет. Ако не сте готови за тази стъпка, не я правете. Ако не сте сигурни, че сте с правилния човек, ако и двамата с партньора ви не сте готови за брак, или просто не вярвате в семейния живот, не се омъжвайте. Защото в крайна сметка нещата ще завършат с развод. Отделете достатъчно време на това да опознаете себе си и да бъдете наясно с желанията и нуждите си. Това че повечето ви познати и приятели се задомяват на определена възраст, не значи че и вие трябва да го правите.

3. Останете обвързани, независимо от всичко
Това вероятно са думи на човек, който се страхува да е необвързан. За съжаление, има хора, които не се чувстват пълноценни, ако не са в любовна връзка с някого. Вярно е, че да приключиш сериозни отношения с човек, с когото си бил дълго време е трудно, особено ако сте семейни и имате деца. Но въпреки това, ако по някаква причина не сте щастлива в тази връзка, трябва да я приключите. Съществува една поговорка, че връзките са, за да те правят щастлив, защото лошото сам можеш да си го направиш. Замислете се. Няма смисъл да живеете в токсична и оскърбителна за вас обстановка. Животът е прекалено кратък, че да сме нещастни.

4. Трябва да имате деца
Няма спор, че да имаш наследници  е най-голямото щастие на света. Но заедно с това щастие, идват и големите отговорности. Една моя учителка казваше, че да си родител е най-трудната професия. В крайна сметка, философията не е в това да направиш едно дете, а в това да го изградиш като достоен и качествен човек. Така че отново, ако не сте готови, не прибързвайте.
Решението да имате деца, трябва да е взето от вас и вашата половинка, а не под нечий натиск, само защото „е време”. В противен случай, ще се окажете в ситуация, в която няма да знаете какво да правите с това парче месо и най-вероятно то ще прекара детството си сред баби или бавачки. За детето е ценно да е с родителите си и да създава спомени с тях. Не му го отнемайте.

5. Трябва да сложите пауза на мечтите си, когато станете майка
Животът се преобръща когато станете родител. Изведнъж приоритетите ви коренно се променят. Това не означава обаче, че трябва да се откажете от всяка своя мечта, само защото сте станали майка. Силно вярвам, че всяка жена трябва да следва мечтите си, независимо от възрастта й, семейното положение или броя деца. Мечтите са изключително ползотворни. Те са това, което ни движи напред и ни кара да се усъвършенстваме.

6. Лоша майка сте, ако…
Въпреки че никой не се е родил научен, склонна съм да смятам, че всяка жена в определен момент от майчинството си е задавала въпроса „аз добра майка ли съм?”. Много вероятно да се е самобичувала с отрицателен отговор. Понякога пък се намесват и не дотам компетентни приятелки, които могат да ви накарат да поставите под въпрос представянето ви като майка. Ще ви накарат да се запитате що за майка сте, ако не кърмите детето си; що за майка сте, ако не прекарвате достатъчно време с него; що за майка сте, ако не можете да го успокоите, когато е разстроено и т. н. Не трябва да обръщате внимание на подобни коментари. Фокусирайте се върху нуждите на семейството си и взимайте кооридинирани решения. Приемете мисълта, че не можете да сте супержена и да угодите на всички.

Когато изпаднете в сложна житейска ситуация, най-добре е да се осланяте на собствената си интуиция. По този начин ще сте сигурни, че решението, което сте взели е възможно най-правилното, а дори да сте сбъркали, ще вините единствено себе си. Следвайте своето темпо, вслушвайте се във вътрешния си глас, не позволявайте да ви оказват натиск. Иначе все ще се намери кой да ви налива мъдрост, но невинаги ще ви желае доброто.