Гал Гадот - запомнете това име, тъй като ще го чувате все по-често. Тя е новата Wonder Woman, една от най-популярните комиксови героини на Америка. В момента на екран е "Батман срещу Супермен". Филмът получи противоречиви оценки, но и критика, и публика са единодушни - най-хубавото нещо във филма е Гадот.
Според сайта The Wrap тя единствена "инжектира малко истинска виталност в мудната супрегеройска боза", а Форбс писаха: "получихме точно толкова Wonder Woman, колкото да неи накара да искаме още".


 


Легендарната героиня в изпълнение на Гадот не е обективизирана, нея не я спасяват, тя не участва в любовни сцени.  На фона на Батман, изигран от Бен Афлек, тя изглежда прелъстително и го бие по всички параграфи, включително по пердах по лошите.
Гадот от няколко месеца е в график на снимки на следващия филм Wonder Woman, който разказва как принцеса Даяна Принс се превръща в богинята боец от заглавието.  Това е първият случай, в който жена супергерой се сдобива със собствена лента.  Знае се, че освен Гадот във филма ще участва Робин Райт ("Къща от карти"), която ще играе войнствената леля на принцесата.

"Диана/Жената Чудо е прекрасна - споделя Гадот. - За мен беше важно, че мъже, жени, момчета и момичета - всеки може да изгради връзка с нея, и моята дъщеря също. Много исках тя да види, че и жените могат да са супрегерои. Искам да вярва, че всичко е възможно." Гадо има четиригодишна дъщеря Алма.


Режисьорът на филма Зак Снайдър избира Гадот още през 2013, когато тя тепърва поема пътя към глобалната известност. Първата й холивудска роля е в "Бързи и яростни", където тя изпълнява сама част от каскадите..
Преди да стане актриса, Гадот е била модел. На 18 става мис Израел, а има опит и като треньор в израелските сили за отбрана. Като се замислим, не са много холивудските актриси, които имат зад гърба си военно обучение плюс корона на кралица на красотата.
"Не съм се била, но поддържах войниците във форма - разказва Гадот за спецификата на работата си. - Армията те учи на дисциплина, но единствената прилика, която мога да намеря между опита си там и снимките на филм, е че и двете изискват физическа сила и големи натоварвания. Тренировките и за армията, и за Жената Чудо бяха доста изтощителни."
Определя детството си като "много щастливо и много активно. Израелските жени сме много силни и умеем да се изразяваме."
Колкото до изразяването на жените, тези дни то е голяма тема в Холивуд. Откак Патриша Аркет повдигна въпроса за заплащането на актрисите на наградите "Оскар" под аплодисментите на Мерил СТрийп. От хакнатите през 2014 имеайли на "Сони" се разбра, че Дженифър Лоурънс е получила значително по-нисък хонорар от този на колегите си мъже. През октомври тя публикува есе, в което изрази гнева си от това, че не е преговаряла достатъчно твърдо.Какво мисли Гадот по този въпрос "Има потребност от повече жени и то не само като актриси, а и като продуценти, сценаристи и режисьори. Мисля, че живеем в интересни времена за жените. В момента темата е много актуална, но има да се извърви още дълъг път."
Тя смята, че моментът за Жената Чудо е идеален "Има толкова много комикси за мъже супергерои и се радвам, че жените стават все по-видими."
В снимащия се в момента в Лондон  Wonder Woman предстои да видим една различна Даяна Принс. "Връщаме се 100 години назад във времето. Тогава тя е млада идеалистка и не разбира колко сложен и изтъкан от противоречия е живота. Филмът разказва как тя се превръща в опитната, супер-уверена пораснала жена в "Батман срещу Супермен".
 

Линда Картър като Жената Чудо през 70-те

Гадот е много далече от изградения досега образ на Жената Чудо. Феновете на образа дори роптаха срещу избора на Гадот, която била "твърде кльощава". Актрисата споделя, че е имало време, когато се е засягала от оценките на вида й, но сега е наясно, че няма как да угоди на всички. Преди премиерата на филма гръдната обиколка на Гадот се обсъждаше разпалено от адептите на комикс-класиките. Тя хладнокръвно отвърна, че "всеки може да си купи гърди, но за да влезеш в кожата на Жената чудо се иска нещо повече."
Гадо е разговаряла и с Линда Картър, която играе жената чудо през 70-те. "Уважавам това, което тя е направила за образа, но сега имаме друго виждане. Връщаме се към оригиналната версия, където Диана не е американка. Тя ще е от Темискира, както е в комиксите."

Интересът към Гадот в момента е засилен, но всички предложения за роли са на изчакване. "В момента Диана е моят живот. Снимам вече толкова дълго, че тя се превърна в мен и аз се превърнах в нея. Улавям се, че мисля: какво би направила Жената Чудо в тази или онази ситуация?"