Едва ли можем да си представим по-бляскава двойка от Анджелина Джоли и Брат Пит. Двамата имат успешна кариера и бляскав живот, но освен това са родители на 6 деца. Те не крият проблемите и предизвикателствата, пред които се изправят, и с охота споделят прозренията, на които ги е научила тази най-трудна роля - да бъдеш родител.

 

Вижданията на Анджелина

1. Учителите трябва да са добре платени. Срам ме е от това, че в Съединените щати, една от най-богатите страни в света, учителите получават толкова посредствено заплащане, а това са хората, които учат следващото ни поколение.
Това е такъв абсурд! Ние не правим сделки с частните учители, тъй като да не цениш работата на учителите, означава да девалвираш своето бъдеще.

2. Моят дом е там, където са децата ми. Аз нямам проблем да се местя от място на място. Американците като цяло нямат проблем да приемат това - в крайна сметка всички ние имаме смесено наследство. Моят баща е холандец по произход, той има немска и чешка кръв. Предшествениците на майка ми имат ирокезка кръв. Ето сега разбирате защо аз съм такава каквато съм. Така че не се привързвайте толкова много към опрделено място - най-важното нещо е да сме заедно.

3. Твоите деца са причината да простиш на родителите си. Това може би звучи фройдистко, но мислейки за баща ми - който по една или друга причина бе далече от идеалния баща - аз установих, че връзката ми с него е повлияна от това, че самата аз имам деца. Появата на децата ти дава възможност да осмислиш как твоите родителите са те отгледали. Това е идеалното време да простиш. Да разбера и простя част от грешките на баща ми, ми помогна да бъда по-добра майка на децата си.

4. Идеалният баща е този , които знае какво да прави в критични ситуации и е в състояние да се контролира. Той е човек, който предпочита дипломацията пред силата. И знае как да се държи с децата си човешки.

5. Когато спорим, не го правим пред свидетели. Брад не може да бъде изваден от състоянието си на Зен. Той е мъж с логическо мислене, докато аз съм импулсивна и правя всичко в последната минута. Но когато става въпрос за децата ни, ние винаги сме на една вълна. Той никога не оспорва моите решения, но в същото време аз се съгласявам с неговите идеи.
Мисля, че няма по-лошо от това родителите да се разправят пред децата си. Когато изясняваме несъгласията си, го правим на място, където децата не могат да ни чуят. Така, че когато аз не разрешавам на Мадокс да кара мотор с баща ми, той не тича при Бард с надеждата той да вдигне забраната.


Вижданията на Брад

6. Ние сме ги оставили да изберат бъдещите си професии. Когато бях дете, исках да стана като Джон Траволта и да танцувам като него в "Треска в събота вечер". Харесвах костюма му. После дойде интересът ми към фотографията. Снимах всичко, което заставаше пред обектива ми. После дойде любовта към архитектурата. Аз не се различавам много от останалите хора. Така че как бих могъл да изисквам децата ми да са последователни в избора си на бъдеща професия?

7. Не натрапваме нашата вяра на нашите деца. С Анджелина имаме деца от различни националности и убеждения и не им натрапваме нашите религиозни убеждения. Аз например съм отгледан като баптист, но никога не съм имал потребността да се моля толкова ревностно, колкото родителите ми, които са дълбоко религиозни хора. В Спрингфийлд, където израснах, ме учеха да уважавам вярващите, но ако бъда честен, много повече се интересувах от хубавите момичета, които виждах в двора на църквата. Това беше голяма грешка, понеже когато пасторът забеляза, че зяпам момичетата, ме накара да прочета на глас заключителната молитва. Аз аз тогава бях неревоятно срамежлив.

8. Суетата не е на почит в нашето семейство. Станах звезда преди да стана родител на цяла орда. Сега моят приоритет са децата, независимо, че поглъщат цялата ми енергия. Виждате ли тъминте кръгове под очите ми? Ако момичетата, които въздишат по моите плакати, видят кака изглеждам сутрин, ще се разочароват.
Бащинството укротява егото. Ставайки баща се разделих с много от илюзиите си. Преди, когато излизах от къщи, се питах: "Какви са плановете ми за днес?". Сега често си мисля: "Кога ще свърша работа днес?". Виждате ли разликата?

9. Ние не ги делим. Някои от децата създадохме ние, други - осиновихме - и не смятаме, че те трябва да усещат разлика. Когато осиновяваш сирак, ти му даваш надежда - мисля, че това е нашата мисия.

10. Като родител трябва да имаш амбиции. Децата дават много: спокойствие, радост от живота, желание да се развиваш като човек. Аз обичам да ги извеждам сред природата. Постоянно се чудя какво да правя, за да им измислям нови игри, повярвайте не е лесно. Единстветото, което децата ми не понасят, е рутината. Като всички родители и аз имам големи планове за тях. Надявам се те да намерят своето място в живота, но името ми няма да им служи като пропуск. Знам множество печални истории за хора, наследили голямо богатство, и напълно съзнавам рисковете от това. Моите деца имат достъп до най-хубавите неща на този свят.  В сравнение с много други, те имат предимства - надявам се да го съзнават и оценяват.
Когато аз бях тинейджър, нямах 25 чифта кецове, моите родители ми купуваха нови, едва когато старите се протриеха напълно.
Настоявам децата ми да се учат добре. Какво друго да добавя? Всяко от тях е неделима част от живота ми. Завинаги.