Пролетта е във въздуха! И докато душата възпява наближаващото топло време, много вероятно е кожата все още да страда "от вниманието" на зимата. За кожата зимният сезон е истинско изпитание - ниска влажност навън, комбинирана с горещ сух въздух на закрито. Как да посрещнем свежия сезон със сияйно лице, ще ни разкажат от Дерма Вита.

1 стъпка: Ексфолираме мъртвите клетки

Химичният пилинг премахва мъртвите клетки от повърхността на кожата. Така стимулираме обновяването и подобряване на функционирането й. Допълнително настъпва изглаждане на релефа, свиване на порите и заличаване на фини бръчици, както и премахване на различни тъмни петънца. Препоръчва се серия от 3-4 процедури през седмица.

Микродермабразиото е нежна, безболезнена и щадяща процедура. Използва се стерилен апликатор, който извършва въртеливи движения и чрез релефа си оказва абразивен ефект върху кожната повърхност. Специален защитен механизъм предотвратява наранявания на кожата от прекомерeн натиск. Преди терапията, кожата се подготвя с продукт, който прави мъртвите епителни клетки по-лесни за отстраняване. Препоръчва се серия от 3 процедури през 2 седмици.


Почистването на лице е другата задължителна терапия. Пациентът се настанява, отстранява се гримът с тоалетно мляко, последвано от специален тоник. Оставя се на пара 15 минути, за да омекне кожата и да се подмогне отврянето на порите и по-лесното им почистване. Следва мануална екстракция на комедоните, маска на лицето и Д‘арсонвал - високочестотен ток с противовъзплително и бактерицидно действие. За финал се поставя крем, който хидратира и матира. Мазната, акнеична и комбинирана кожа се нуждае от почистване поне веднъж месечно, за да се чувства здрава и тонизирана. Нормалната кожа може да си позволи терапията веднъж на 2-3 месеца.


2 стъпка: Подхранваме кожата отвътре
 

Плазмотерапията с PRP е сравнително нова в естетичната дерматология, но за кратко време си извоюва място сред най-желаните и харесвани процедури. При плазмотерапията се ползва фракция от кръвта, в която има 3-5 пъти повече точно от тези полезни и направо чудодейни съставки. Процедурата позната и като „вампирски лифтинг“ включва вземане на кръв от пациента (в специални епруветки с разделителен гел). Епруветките се центруфугират с цел да се отделят полезните от ненужните съставки. Полученият материал след това се инжектира в средния или по-дълбок слой на кожата в съответната област. Оптималният курс е 3 процедури през месец.

Мезотерапията е чудесна за бързо възстановяване и „съживяване” на повяхнала, дехидратирана и отпусната кожа на лицето, шията, деколтето и гърба на дланите. С миниатюрни игли в кожата се инжектира коктейл от витамини, аминокиселини, екстракти от растения и естествено еликсирът на младостта – хиалуронова киселина. Допълнително са добавени и антиоксиданти, за да преборят стресорите на кожата. Така се образуват по-малко свободни радикали и се предпазва ДНК молекулата на клетките, което на практика  забавя стареенето.  Затова мезотерапията може да се ползва както като самостоятелна анти-ейдж грижа, така и в комбинация с други естетични процедури, като радиочестотен лифтинг, IPL фотоподмладяване, химични пилинги, ботулинов токсин, попълнители и др. За пълен ефект е желателно да се направи курс от 4-6 процедури през период от 7-14 дни.  


Мезолифтът е другият вариант за ревитализиране, при който се използва продукт, съдържащ само хиалуронова киселина, но в доста по-висок процент спрямо мезотерапията.  Той е чудесен за постигане на дълбока хидратация, повишаване тургора на кожата и цялостното и ревитализиране, заличаване на фини бръчки, както и за леко стягане и повдигане на кожата, особено в долната част на лицето. Мезолифтът е  най-доброто решение и за бръчките по шията и  деколтето, както и  за възстановяване еластичността и свежестта на кожата на гърба на дланите. Пълната програма включва 3 процедури веднъж месечно.


Безиглената мезотерапия представлява зареждане на кожата с активните субстанции чрез ултразвук без абсолютно никаква болка и странични реакции. Ултразвуковата вибрация поражда микромасаж, който предизвиква разтягане и свиване на тъканите, а това води до активиране на клетките. Така се получава по-добра абсорбция на активни вещества прилагани през кожата и по-равномерното им разпределение. Тя е специално насочена за пациенти, които искат да подобрят състоянието на кожата си, нейната еластичност, мекота и свежест без да изпитват дискомфорт от убождането с игли.

3 стъпка: Подмладяваме


Фотоподмладяването направи истински пробив в антиейдж терапията преди няколко години. От тогава непрекъснато се откриват нови ползи от тази процедура и тя на практика е подходяща за всеки след 30-годишна възраст.  Най-често за фотоподмладяването се използва IPL или т.нар. интензивна пулсова светлина. С IPL система се третират всички  компоненти на стареещата кожа – отпуснатост, фини бръчки, различни пигментни петна, неравен тен, зачервяване и видими капиляри. Огромното разнообразие от проблеми, които се повлияват едновременно, прави тази процедура един бърз и безболезнен начин за възвръщане младостта и блясъка на кожата. Съществено е да използваме крем с висок слънчезащитен фактор, за да предпазим кожата след процедурата. Препоръчва се веднъж месечно.

Лазерно подмладяване и ресърфисинг е другата терапия, с която третираме по-дълбоки бръчки и неравности. Ресърфикс (ResurFX) притежава свръхтънък лазерен лъч, който действа чрез фракционна фототермолиза. Лъчът създава микроколони от коагулирана тъкан в кожата без да уврежда околните й зони. Загряването и „микрораничките“ предизвикват моментален оздравителен отговор в околната незасегната кожа, което води до заместването им с нова здрава и по-млада тъкан.   Накратко под действието на лъча на лазера се образуват микрозони с увреждания, които „събуждат“ останалата тъкан и правят рестарт на колагеногенезата. Препоръчва се и при белези.

4 стъпка: Стягаме

Ексилис (Exilis) за лице е радиочестотна технология за третиране на бръчки и отпускане на кожата. Излъчваната от апарата енергия се трансформира в топлина в дълбокия и среден слой на кожата. Това контролирано затопляне води до съкращаване на колагеновите и еластичните влакна, а паралелно и  миграция на фибробласти към третираната област. Фибробластите синтезират нов колаген, стягащ кожата и намаляващ дълбочината на бръчките. Постига се цялостен лифтинг ефект. Препоръчва се курс от 4 процедури през 7 до 10 дни. Дори и след края на курса стимулацията, която сме извърщили продължава да работи и ден след ден кожата ви ще добива все по-младежки вид, а фините бръчици ще се изглаждат.

Ултраформър (Ultraformer) е световно признатият неоперативен лифтинг. Машина на годината е най-доброто решение за 3D подмладяване. Това е единствената до момента технология, която има такава голяма дълбочина на действие. На практика ултразвуковата енергия достига под подкожния слой до слоя съединителна тъкан, която покрива мускулите. Повърхността на кожата е абсолютно пощадена, което фактически означава, че не се налага да си оставате у дома за нито един ден. Само след няколко месеца ще установите, че има видимо повдигане на лицето и веждите и стягане на брадичката. Самата процедура отнема около 1,5 – 2 часа в зависимост от зоните, които се третират.
 

5 стъпка: Скулптурираме

Оформяме устните и възстановяваме обема им с хиалуронова киселина. Тя нормално се съдържа в нашето тяло и е абсолютно безвредна. Основната й функция е да поглъща и задържа вода, затова след поставянето на попълнителя или филър е важно да се консумира повече вода, за да станат устните още по-сочни. В повечето случаи трайността на един продукт се движи в границите 6-8 месеца. Филърите се резорбират постепенно във времето по естествен път, както собствената ни хиалуронова киселина. Колкото по редовно се подлагате на такъв тип процедура, на толкова по-дълготрайни резултати ще се радвате.

Изглаждаме гневната бръчка с ботулинов токсин. В зависимост от количеството, може да отслабим  или напълно да деактивираме различни мускули или да спрем отделянето на пот.  На молекулно ниво токсинът блокира импулсите изпратени от нервното влакно  съответно до мускула или потната жлеза. Най-добре от ботулиновия токсин се повлияват бръчките на челото, между веждите(гневна бръчка) и тези около очите (пачи крак). Допълнително действа и на някои от бръчките около устата, шията, отпуска брадичката.
Повдигаме и стягаме овала с попълнители. В процеса на стареене се губи равновесието между кожа, мастна, мускулна тъкан и кости и прогресивно настъпват промени в техния състав, обем, форма и разположение. С инжектиране на филъри се възстановява обема, контурират се и се повдигат различни зони, като максимално се запазва естествения вид.