Отсега можем да се обзаложим, че "Край морето" по сренарий, режисура и актьорско участие на Анджелина Джоли ще заеме достойно място сред номинациите за най-слаб филм.

Ето че най-сетне доживяхме Леонардо Ди Каприо да получи своя "Оскар". Раздаването на най-следените и обсъждани филмови награди общо-взето мина без изненади. Статуетки получиха тези, които се очакваше да ги вземат. Ден преди голямото събитие се състоя и раздаването на "Златната малинка", която отличава най-слабите ленти на изминалата година.

"Петдесет нюанса сиво" и "Фантастичната четворка" си поделиха ден преди "Оскарите" приза за най-слаб филм на 2015 г. Номинирани за антинаградата "Златната малинка" бяха още "Пътят на Юпитер", "Ченгето на мола-2" и "Пиксели". Петте заглавия се състезаваха помежду си и в категорията за най-лош сценарий, където екранизацията по еротичния бестселър на Е.Л. Джеймс стана безапелационен победител.

Секссимволи, актуални носители на "Оскар", абонати за отличията (като Адам Сандлър) и дебютанти си оспорваха призовете в актьорските категории, където звездите на "Петдесет нюанса сиво" Джейми Дорнан и Дакота Джонсън заслужиха по две статуетки - за най-слаба актриса, най-слаб актьор и най-лош екранен тандем.

Мелодрамата "50 нюанса сиво" в стил "бий ме, обичам те", очаквано донесе на главните актьори награди за най-слабо изпълнение и най-слаба екранна двойка.


За режисура и най-лош римейк още две малинки спечели "Фантастичната четворка", а Силвестър Сталоун получи специалната награда за реабилитация, след като от носител на "Малинка" за цялостен принос се превърна във фаворит за "Оскар" с ролята на Роки Балбоа в "Крийд: Сърце на шампион".

Кейли Куоко, известна от сериала "Теория за големия взрив", победи при поддържащите актриси, а при актьорите антинаградата бе за Еди Редмейн, номиниран отново за "Оскар" с "Момичето от Дания", но тук отличен за ролята на зъл, алчен и порочен галактически владетел в "Пътят на Юпитер".

Любимият ход на американските киностудиа - да наемат британски актьори, за да придадат класа - даде резултат, макар и негативен. Изпълнението на Еди Редимейн като междугалактически злодей му донесе награда за най-лоша мъжка поддържаща роля.

В дълг към справедливостта "Малинките" имат и категория, в която реабилитират творците. Има оптизимът в идеята, ме нищо не е вечно, дори провалът. Ето ги хората, които с чест се измъкнаха от позорните отличия:

- Елизабет Банкс, режисьорка на Movie 43, но и на "Перфектния ритъм-2"
- M. Найт Шаямалан, режисирал хорър хита на 2015 г. The Visit
- Уил Смит - изминал пътя от "Земята: Ново начало" до акламирания Concussion, който за съжаление не му донесе номинация за "Оскар"
- Силвестър Сталоун - от абсолютен шампион на "малинките" до носител на "Златен глобус 2016" и кандидат за "Оскар" - победител.

И накрая ще си позволим една прогноза - още не знаем с какви низини на филмовото производство ще ни изненада годината, но сме сигурни, че "Край морето" - опит за европейска драма по сценарий и режисура на Анджелина Джоли, която при това играе и главната роля, партнирайки си с Брад Пит, ще бъде номиринара за "Златна малинка" в поне три категории. Критиците са единодушни, че филмът е слаб, някои просто изразяват плах оптимизъм, че той няма да се отрази катастрофално на режисьорските амбиции на Джоли.

Тя е следващата.