Обидно ли е да си "плюс размер"?

В последно време се изковават какви ли не нови термини и евфемизми, назоваващи различни явления и започва един безкраен спор доколко точни/обидни/коректни са те. Така е и с придобиващия размер на търкаляща се по снежен склон термин "size plus".
Когато "Келвин Клайн" засне кампания с плюс модела Робин Лоули социалната мрежа избухна от недоволство и се обедини около мнението, че щом една такава жена бива маркирана като "плюс модел", то нещо не е наред. Или всички останали сме наднормени или този тип терминология е напълно излишна. След това обаче възниква проблема с магазините за облекло, където дрехи в големи размери липсват или обратното има ги, но трябва да носят някакво търговско название. Според Тес Холидей, блогърка и модел цялата работа е раздута.

На визитната картичка на Тес Холидей пише: модел размер плюс, майка, блогърка, феминистка


"Цялата работа е твърде раздута и глупава - коментира Холидей пред списание "Пейпър." - Терминът не се използва в обиден смисъл. Никой не си служи с него, за да обижда. Предлопалагам, че е измислен порсто, за да насочва този тип жени към съответния департамент в магазина. Не мисля, че съществуването на съчетанието "модел плюс" пречи на младите момичета, които тепърва изграждат връзка с тялото си, нито на по-зрелите жени, които вече се чувстват ОК с тялото си. Когато жените с по-голям размер го срещат онлайн или по страниците на списанията, те чувстват, че не са сами. Те имат с какво да се идентифицират. Аз съм убеден привърженик на това да наричаме нещата със собствените им имена.. Пък и досега не съм срещнала някой, дето да не е спал, понеже са му казали, че е с "плюс размер".

 

Робин Лоули. Може би все пак наистина е малко прекалено подобна жена да бъде определяна като "плюс размер"

Холидей е убедена поборничка на положителната представа за себе си, независимо от размера. Тя има повече от милион последователи в социалните мрежи и описва себе си като "модел размер плюс, майка и феминистка".

Ашли Греъм, Робин Лоули и Кендис Хъфин - първите модели "с размер плюс", които се появяват на страниците на календара Пирели - до една описват себе си като "модели" без плюсове или минуси около това. Другият възпитан термин, който си пробива път напоследък е "закръглена".

Кандис Хъфин във фотосесия за календара "Пирели"

 

Ашли Греъм

"Има хора, които смятат, че има нещо нередно в това да си модел размер плюс или че аз проповядвам някакъв нездрав начин на живот - продължава Холидей. - Отначало ми беше много трудно и се обвинявах, а после си казах, че моето здраве не е техен проблем. Аз представям определени фирми за облекло и хората нямат никакво право да правят дисекция на тялото ми и да ми казват какво мога и какво не мога да нося и че не мога да обличам определени неща, щом тялото ми е такова. Има хора, които изглеждат като мен, чувстват, че нямат глас, а аз ги окуражавам да приемат себе си такива каквито са."