„Нептун“ или тюркоаз е цветът на годината според интериорните дизайнери и специалистите.


Близо 400 интериорни дизайнери, продуктови мениджъри и специалисти по колористика са стигнали до това решение, след гласуване, организирано от Асоциацията на интериорните дизайнери и Оргахим.

Според професионалистите цветът на 2016 г. е тюркоазено синьо, който фигурира като „Нептун“ в каталога на Оргахим.

Тюркоазът е цвят, на който повечето хора реагират позитивно. Еднакво привлекателен е и за мъже и за жени, лесно се транспонира както в модата, така и в интериора. Комбинира се чудесно с всички останали цветове от спектъра, тъй като има както топли, така и студени нюанси.

Вдъхновен е от водата и морето и в много култури се смята за защитен талисман, цвят на състраданието и изцелението, на вярата и истината.

 

 

„Цветът е средство, а този нюанс – средство за постигане на дълбочина и пространство“, коментира относно Цвят на годината професор Андрей Даниел, преподавател в Художествената Академия.

Колористите посочват, че цветът може да присъства под различна форма в декора на дома.

Интериорните дизайнери смятат, че е подходящ за спалнята и хола, но практиката показва, че най-често е предпочитан за банята заради морските асоциации, които поражда.

Цветовете кореспондират по различен начин със сетиватани и провокират различни реакции и усещания. Според специалистите тюркоазеното предразполага към разговор, подобрява концентрацията и създава настроение.
 
“Цвят на годината” е инициатива на Оргахим АД, която се провежда за първа година в партньорство с Асоциацията на интериорните дизайнери в България.

Целта е тя да се превърне в генератор на нови идеи в работата с цветове, както и да зададе тенденции и перспективи за вида на обграждащата ни среда, коментират от „Оргахим“.