Поставете капака на тенджерата, за да заври водата по-бързо. Изглежда очевидно, но ако случайно не сте го знаели - е, вече го знаете.

Не ви е необходима кулинарна школа. Не ви трябва и скъпо оборудване. Дори нямате нужда от чак толкова много опит. Единственото, което ви е необходимо, за да бъдете по-добри готвачи още сега, са малко познания. Или, в случая с този списък, малки съвети от Goodlife.

 

Драскайте в готварските си книги.

Супата би спечелила от повече домати? Пилешкото е имало нужда от още 10 минути във фурната? Отбележете си го и никога повече няма да повторите същата грешка.

Овладейте бързата туршия.

Разбийте малко сол и захар в бял оцет. Налейте върху тънко нарязани сурови зеленчуци. Изчакайте 20 минути. Консумирайте.

Намерете най-голямата възможна купа за смесване и я купете.

Не можете да бъркате салата или да правите смес за бисквити, или за кюфтета в малка купа за закуска. Само ще изцапате всичко наоколо.

Избягвайте стъклени дъски за рязане.

Всички стъклени дъски за рязане са зло. Стъклените дъски ви докарват тръпки при употреба, затъпяват ножовете, хлъзгави са и са трудни за употреба. Използвайте дървена, бамбукова или пластмасова дъска.

Купете два хляба вместо един - и замразете втория.

Хлябът се запазва доста добре във фризера. А и винаги има много варианти да го използвате. Само не забравяйте: въздухът е най-големият ви враг! Увийте хляба във фолио (независимо дали е нарязан или не) и го поставете в торбичка за фризер, преди да го пъхнете в камерата.

Спрете да препълвате тиганите си.

Храната, която е твърде нагъсто в чугунен тиган или тава за печене, реално се приготвя на пара и става клисава - вместо хрупкава.

 

 

Печете подправките си...

Кратък престой на подправката в сух тиган на среден огън събужда сухите подправки и освобождава маслата им, което означава, че пиперът ви ще има много по-силен вкус на пипер. При възможност използвайте цели, не млени подправки, наблюдавайте зорко тигана и бъркайте постоянно, докато не се отдели ароматът на подправките, след което ги прехвърлете в чиния, за да се изстудят преди употреба.

...и ядките.

“Тези ядки са твърде хрупкави...” - някога да сте чували някой да казва нещо подобно?

... и зърнените храни.

Това е първата стъпка към изграждането на печен, топъл аромат. (Използвате киноа? Изпечете я набързо преди изплакване.)

Поставете влажна хартия или кухненска кърпа под дъската за рязане.

Така тя няма да се плъзга, докато режете.

 

 

Винаги дръжте лимони в хладилника.

Така те се запазват за по-дълго, и винаги ще можете да добавите пресен лимонов сок към дресинги или коктейли. А и можете да използвате изстисканите кори от лимони, за да почистите и ароматизирате дървените дъски за рязане.

Карамелизирайте повече лук, отколкото ви е необходим.

Много повече - ще използвате допълнителния лук в омлети и сандвичи; или върху пиле, стек и свинско; или в паста или гювеч.

Съхранявайте зеленчуците за салата в затваряща се найлонова торбичка с хартиена кърпа в нея.

Кърпата служи за попиване на влагата, което спомага зеленчуците да остават хрупкави и да траят по-дълго.

Омекотявайте маслото...

Поднасянето му студено и твърдо върху филийка — всъщност върху каквото и да е — е сред малкото начини маслото да е неприятно.

... и добавяйте нещо в него.

Малко лук, малко накълцани подправки, може би и малко лимонова кора — и бум. Току-що направихте смесено масло.

Печете пайове в стъклени съдове за пай.

Те се нагряват по-равномерно от металните, и когато паят ви е перфектно златистокафяв навсякъде, ще се убедите в правотата ни.

Слагайте мазнина, сол, и печете — в този ред.

Когато печете зеленчуци, първо ги поставете в мазнина, после ги подправете със сол и пипер и после ги поставете пак в тигана. Така подправките се захващат за храната.

Пазете излишните парченца зеленчуци.

Оставяйте клончета копър, краища на моркови и други остатъци от зеленчуци в затварящ се найлонов плик във фризера. Когато достигнете критична маса, направете от тях зеленчуков бульон.

Подправяйте и опитвайте на всеки етап от готвенето

 

Защото ако чакате до края, вероятно тогава вече ще е твърде късно.

Изхвърлете повечето подправки — особено смления кимион.

Мляните подправки губят бързо качествата си. Помиришете ги — ако не миришат на нищо, и вкусът няма да е на нищо. Ако пък вкусът им липсва, готвите с безвкусен кафяв прах.

Сменете незалепващия тиган.

Дали бърканите ви яйца се плъзгат от тигана, ако не използвате олио или масло? Би трябвало да го правят. Може би е време за ъпгрейд.

Третирайте подправките си по начина, по който го правите с цветята.

Няма нищо по-лошо от увехнали подправки. Следващия път подкастрете стръковете и поставете магданоза в чаша с вода, поставете отгоре найлонова торбичка и го пъхнете в хладилника.

Вземете си V-образно ренде и не се бойте да го използвате.

Искате красиви печени картофи или перфектни жулиени от моркови? Купете си V-образно ренде. Страх ви е да не се порежете? Носете устойчива на порязване ръкавица за безопасност, докато не се чувствате достатъчно спокойни, за да го използвате с голи ръце.

 

 

Уверете се, че работният ви плот е добре осветен.

40-ватовата крушка на капака на фурната не е достатъчна. Вземете си евтина лампа с щипка от железарията, така че да виждате добре какво правите.

Купете си хартия за печене.

Върху какво иначе ще печете зеленчуци? Как иначе ще направите бърза вечеря с риба или сирене в пергамент?

Поставете капака на тенджерата, за да заври водата по-бързо.

Изглежда очевидно, но ако случайно не сте го знаели - е, вече го знаете.