Какво си представяте като чуете подстрижка -  мокрят ви косата, после щракат с ножицата, следва сешоар. Нещата са добре до първото измиване, когато проличават пропуските на фризьора. "Харпъс базар" изтъква 6 довода в полза на сухото подстригване.

1. Подходящо е за вълниста и къдрава коса

Всеки притежател на къдрици и вълни ще ви каже, че на суха коса много по-ясно личи къде трябва да мине острието. При мокрене, кичурите се изправят и подстрижката може да направи така, че на някои места да се напласти обем, а на други да се оголи.

2. Сухата подстрижка прави операцията много по-кратка

Забелязали сте как първо ви мокрят косата и я стрижат, после сушат и пак работят с ножиците. Сухото продстригване спестява този втори дубъл, тъй като не оставя място за пропуски и корекции. Пък и всеки опитен коафьор ще ви каже, че със сешоар може да прикрие пропуските, които е направил с ножицата.

3. Подходящо е за тънка, накъсваща се коса

Тънката и изтощената коса се късат много повече при мокрото ресане. Подстригването на сухо може да спести излишно разтегляне и накъсване на косъма.

4. Спестяват се неприятните изненади

Когато косата е мокра, тя изглежда по-дълга, това важи особено за къдрави и начупени коси - когато са влажни, те се изправят и има риск фризьорът да отреже повече, отколкото сте искали. Сухото подстригване елиминира шока, който идва със сушенето, когато олекналите кичури изведнъж бухват на върха на главата. При работа със суха коса сте наясно какво се случва през цялото време и вероятността за недоразумение е сведена до минимум.

5. По-прецизно е

Естественото състояние на косата е да е суха, а не влажна. Когато се подстригва на сухо, фризьорът има ясна представа за структурата и начина, по който застава косата, съответно може да е много по-прецизен.

6. Сухото подстригване е 100% съобразено с вас 

"Когато намокрят косата, стилистите просто следват движенията, които са научили в училището или школата - казва стилистката Ванеса Унгаро от Ню Йорк. - Но когато подстригвате на сухо, следвате индивидуалността  и особеностите на човека, който стои пред вас на стола. Аз подстригвам всекиго различно и задавам линията така, че откъдето и да духа вятърът, косата му да изтглежда добре и всеки кичур да е там, където му е мястото."