Обратно на убеждението, че жените свързват всичко с емоционалността и романтиката, мъжете са тези, които надценяват значението на привличането.

"Скарлет О`Хара не беше красива, но мъжете не знаеха това" - освен едно от най-запомнящите се първи изречения в литературата, твърдението на Маргарет Мичъл синтезира извод, до който стигнаха и поведенческите психолози. Не външният вид определя степента на привлекателност у жените. Номерът е да покажете на отсрещната страна, че в момента сте сами и ви се общува. Учените от университета Уебстър установили, че тези, които се усмихват и гледат в очите, са много по-привлекателни от онези, които са само физически привлекателни.

Зад един флирт може да има различни причини

Жените невинаги флиртуват с цел секс – не че има нужда от доказване, но изследване от 2004 установило, че хората флиртуват по най-различни причини. Мъжете като по-просто устроени,  целят физически конкакт, докато жените са по-заинтересувани от емоционалната страна. Някои просто изпробват дали могат да покачат градуса на отношенията, докато други се впускат в ухажване от спортен импулс. Има такива, които се опитват да си вдигнат самооценката и накрая, разбира се, идват тези, чиято крайна цел е сексът.

 

Кой преувеличава сигналите, които другият изпраща?

Обратно на убеждението, че жените свързват всичко с емоционалността и романтиката, мъжете са тези, които надценяват значението на привличането. Да, мъжете преувеличават сигналите, които жените изпращат, и нерядко разчитат погрешно поведението им като покана за флирт. Докато жените далеч не дават на романтиката такива права и понякога изпускат явни романтични сигнали от потетнциални партньори.

Разбира се, мъжете много повече ценят директната покана за флирт или дори секс, докато жените предпочитат обиколния подход, тъй като харесват дългия път към целта и се възбуждат от трудностите и пречкито по пътя към физическото общуване.
Участници в експеримент били запитани кой вариант за започване на разговор предпочитат: хумористичен, с безобиден въпрос или директен флирт. Жените предпочели безобидния въпрос, докато мъжете признали, че много по-високо оценяват директния флирт.

 

Щастието е най-силният магнит

Изследване на лицевите изражения на стотици хора установило, че щастливите гримаси привличатпо-ефикасно от всичко друго.  Вероятността да привлечете интереса към себе си е най-голяма, когато се чувствате добре.

Установено е също, че когато сте в компания и всички избухнат в смеят, подсъзнателно насочваме погледа си към този, който ни е най-симпатичен. Имайте го предви следващия път, когато някой от приятелите ви разкаже виц, на който всички се смеят.