Когато се гледаме в огледало, отдаваме по-голямо значение на общоприетото, социално приемливо поведение.

Оказва се, че когато ядем пред огледало, избираме по-внимателно храната си. Ако се наблюдаваме, докато ядем, избираме по-здравословна храна.

До този извод са стигнали американски учени, цитирани от "Актуално".
За експеримента били поканени 185 студенти, които трябвало да избират между торта и плодова салата и да ядат в различни стаи с и без огледала. Оказало се, че отражението повлияло негативно вкуса на тортата, но не променило възприемането на плодовата салата.

"Погледът върху собственото отражение говори на човека не само за неговия външен вид. Огледалото дава възможност да погледнеш себе си обективно и да оцениш собственото си поведение по същия начин, както се оценяват чуждите постъпки", казва ръководителят на изследването Ата Джами.

Когато се гледаме в огледало, отдаваме по-голямо значение на общоприетото, социално приемливо поведение. Именно това съобразяване с наложените стандарти развалило вкуса на тортата.
Напротив, употребата на здравословна храна не нарушава никакви норми и огледалото не намалява нейната привлекателност. Разбира се, ефектът възниква само в случай че човек сам си избира храната и отговорността лежи изключително върху него.

Макар че огледалото само променя възприятието за вкуса на нездравословната храна, авторите на изследването са на мнение, че с времето тези усещания ще доведат и до промяна на поведението. Според тях вредната храна се избира поради това, че тя е по-вкусна от полезната, а като се премахне този ефект, хората по-лесно ще се отказват от нездравословните храни.

Според учените, направените изводи могат да помогнат в борбата със затлъстяването, което достига размери на епидемия в развитите общества.